EGE’DE METAL İHRACATI ZİRVEDE

Son bir yılda Ege’deki 6 büyük birliğin verilerine göre bölgeden yapılan ihracatta en büyük pay sahibi 2 milyar doları aşan hacmi ile demir ve demir dışı metaller oldu. 8 sektör de 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri’ne (EİB) kayıtlı 6 birlik verilerine bölgeden son bir yılda yapılan 18,2 milyar dolarlık ihracatta en büyük pay sahibi demir ve demir dışı metal sektörü oldu. Bu sektör 2,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, 2 milyar barajını aşan tek kalem olmayı başardı. 8 sektör de 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği üyeleri arasındaki çelik ihracatçıları 1 milyar 713 milyon dolarlık performans ortaya koyarken, demirdışı metaller sektörü 718 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı. 

EİB çatısı altında 6 birlik son 1 yıllık süreçte 1 milyar doları aşma mutluluğu yaşarken, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında birlik olarak temsil edilmeyen kimya ve otomotiv endüstrisi sektörleri de 1 milyar doları aşan sektörler olarak öne çıktı.

ENFLASYONA ÜRETİM YANITI

Ekonomideki tüm dengeleri bozan yüksek enflasyona karşı üretmeye ve ihracat yapmaya devam eden Egeli ihracatçılar, döviz kurlarının enflasyon rakamlarının gerisinde kalmasından dolayı uluslararası arenada rekabette zorlansa da mevcudu koruma mücadelelerini sürdürüyorlar.

TARIM SEKTÖRÜ DİKKAT ÇEKTİ

Diğer yandan Ege İhracatçı Birlikleri’nin ihracatından 7,4 milyar dolarlık ihracatla yüzde 41 pay alan tarım sektörleri arasında Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği son 1 yıllık dönemde 1 milyar 624 milyon dolarlık ihracat performansıyla tarım sektörleri arasında ihracat şampiyonu oldu. ESÜHMİB, iştigal sahasındaki ürünlerin ihracatına getirilen tedbir kararlarına rağmen geçtiğimiz 1 yıllık süreçte ihracatını yüzde 2 artırmayı başardı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, ihracat tedbirleri kaldırıldığı takdirde Ege Bölgesi’nde, 2 milyar doları geçecek ilk tarım sektörü olacağının ipuçlarını veriyor.

ÜÇÜNCÜLÜK YARIŞINDA TEKSTİL VAR

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği arasındaki üçüncülük yarışı son hızıyla devam ediyor. 2023 yılı sonunda 1 milyar 340 milyon dolarlık ihracatla EHKİB üçüncü olurken, 2024 yılı içindeki atağıyla EYMSİB üçüncülüğe yükseldi. EYMSİB geçtiğimiz 1 yıllık süreçte 1 milyar 358 milyon dolarlık ihracata imza atarken, EHKİB aynı dönemde 1 milyar 334 milyon dolar ihracatı hanesine yazdırdı.