AÇLIK SINIRI 19 BİN LİRA

DİSK'E bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Haziran 2024 için 19 bin 44 lira olurken, yoksulluk sınırı 65 bin 874 lira olarak gerçekleşti.

DİSK'E bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) harcama gruplarına göre endeks rakamları baz alınarak yapılan araştırmada dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken minimum harcama tutarı 19 bin 44 lira olarak belirlendi.

Açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 65 bin 874 lira olarak gerçekleşti.

Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyetini ifade eden açlık sınırı 19 bin lirayı geçerken, eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 65 bin 874 liraya ulaşıyor. Yapılan hesaplamaya göre, tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 30 bin 604 lira olup, bu rakam tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırını ifade ediyor.

GÜNLÜK HARCAMA GEREKSİNİMİ 635 LİRA

Açıklanan rapora göre, günlük harcamalarda Haziran 2024'te en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 174.24 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 133.05 lira oldu. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 168.01 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 57.1 lira olurken, katı yağ ve sıvı yağ için 32.59 lira, yumurta için 7.89, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 14.46 lira harcama yapılması gerekiyor.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ HARCAMA SEPETİNDE YİNE BİRİNCİ

Harcamalarda süt ve süt ürünleri grubunun payı yüzde 27.5 ile ilk sırada yer alırken, et, yumurta ve kuru baklagil grubunun payı yüzde 27.3 oldu. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 26.5 ile bir önceki aya göre artış gösterdi. Ekmek, makarna vb. için pay yüzde 11.3, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 7.4 oldu.