YURTİÇİ SWAPLAR ERİDİ, ŞİMDİ SIRA ÜLKELERDE

Merkez Bankası, yurtiçi bankalarla yapılan swap işlemlerini neredeyse tamamen bitirerek bilançosunda önemli bir değişiklik yaptı. Ekonomistlere göre sırada diğer ülkelerle yapılan swap anlaşmaları var. İşte detaylar…

Merkez Bankası, yurtiçi bankalarla yapılan swap işlemlerini sona erdirdiğini duyurdu. Bu karar sonrası, bilançosunda depo hesaplarından 5 milyar dolar azalma yaşandı. Ekonomistlerin beklentisi, bilançoda görünmeyen ancak rezervlerde artı olarak yer alan diğer ülke merkez bankalarıyla yapılan swap anlaşmalarının da sonlandırılması yönünde.

GEÇEN YILIN SEÇİM DÖNEMİ VE DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI

Geçen yıl, genel seçim öncesinde uygulanan düşük faiz politikası ve kontrollü kur döneminde, döviz satışlarıyla rezervlerin erimesine karşılık Merkez Bankası, yurtiçi ve yurtdışı swaplara yöneldi. Yurtiçi bankalarla TL verip altın ve döviz alındı, diğer ülke merkez bankalarıyla yerel para birimleriyle swap anlaşmaları imzalandı. Bu işlemler rezervlerin olduğundan daha iyi görünmesini sağladı.

YURTİÇİ SWAPLAR 64.5 MİLYAR DOLARDAN DÜŞTÜ

Merkez Bankası, 2019'dan itibaren geleneksel olmayan para politikaları uyguladı ve yüksek enflasyon ile artan döviz kuru ortamında rezervlerden satış yaparak döviz kurlarını tutmaya çalıştı. Ancak bu çaba rezervlerde hızlı bir erimeye yol açtı. Swap işlemleriyle rezervlerin makyajlanması, ekonomistlerin Merkez Bankası rezervlerine swap hariç olarak bakmak zorunda kalmasına neden oldu. Yurtiçi bankalarla yapılan swap işlemleri 2023 yılı zirvesinde 64.5 milyar dolardan 144 milyon dolara geriledi. Bu durum, piyasa uzmanları tarafından olumlu karşılandı.

DİĞER ÜLKELERLE 23.1 MİLYAR DOLARLIK SWAP VAR

Yurtdışı swaplarda ise henüz bir gelişme yaşanmadı. Merkez Bankası'nın Çin ile 6 milyar dolar, Güney Kore ile 2 milyar dolar, Katar ile 15 milyar dolar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile 5 milyar dolar seviyesinde swap anlaşmaları bulunuyor. Bu anlaşmalar, bilançoda yükümlülük veya aktif olarak görülmese de rezerv hesabında dolar karşılığı olarak yer alıyor. 12 Temmuz itibariyle ülke merkez bankalarına swap yükümlülüğü 23.1 milyar dolar seviyesinde. Swap hariç net rezervler, yerel seçimlerin ardından sürekli yükseliş trendinde ve 19 Temmuz itibariyle 23.1 milyar dolara yükseldi. Ekonomistlere göre artık diğer ülke merkez bankalarıyla yapılan swap işlemlerinin sona erdirilmesi için hiçbir engel kalmadı.