HATLAR DURDU, YATIRIMLAR ERTELENDİ

Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu istihdam problemi nedeniyle bazı sanayicilerin yatırımlarını durdurduğunu bazı faal tesislerin ise üretim hatlarının bir bölümünü kapattığını açıkladı. 

 

Uzun süredir kalifiye eleman problemi yaşayan Denizlili sanayici, yeni yatırımlardan da vazgeçiyor. Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu dünkü medya buluşmasında gazetecilerin istihdama ilişkin sorularını yanıtlarken vahim tabloyu açıkladı. 

Emek yoğun tekstil sektörü başta olmak üzere bir çok sanayi kolunda dev üretim tesislerine sahip kentte kalifiye eleman konusunda ciddi bir açık bulunduğunu kaydeden Kasapoğlu, ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ düzenlemesi ile bu sorunun daha da büyüdüğüne dikkat çekti. 

Kasapoğlu kentteki bazı sanayicilerin yeni yatırımlar yapmayı planladığını fakat personel bulamadıkları için bu yatırımları yapamadığını belirtirken bazı sanayi kuruluşlarının da yine aynı nedenle üretim hatlarının bir bölümünü kapatmak zorunda kaldıklarını kaydetti. 

SANAYİCİ KISKAÇ ALTINDA

Denizli’nin istihdam haritasının çıkarıldığını, bu alanda girişlerde bulunulduğunu yaşanan sorunları sanayici olarak her fırsatta dile getirdiklerini hatırlatan Kasapoğlu, Bugün sanayici hem daralan bir piyasada mücadele etmeye çalışıyor hem de istihdam için gerekli personeli temin edemiyor.

Bugün sanayide üretim yapan firmalarımızdan yeterli personel bulamadığı için üretim hatlarını kapatan ya da yeni yatırım yapmak isteyip de personel sıkıntısından dolayı bu yatırımı yapamayan firmalarımız var. 

Dolayısıyla bunlar Denizli'nin problemi ama aynı zamanda Türkiye'nin problemi. Türkiye'de de durum çok farklı değil. Biz bu sürece nasıl geldik? Bu sürece farklı uygulamalar, farklı kararlar, farklı politikalar sonucunda ulaştık” ifadelerini kullandı. 

EN BÜYÜK ETKİ EYT

Yaşanan sıkıntıların başlıca nedenini EYT düzenlemesi olarak işaret eden Kasapoğlu şu ifadeleri kullandı. 

* EYT'li personel sayısını, EYT haklarının verilmesi, erken emeklilik haklarının verilmesi piyasadaki istihdam dengesini oldukça bozdu. 

* Bugün Z kuşağı dediğimiz kuşağın sanayide çalışma isteği ya da bir işkolunda çalışma isteği kendinden önceki kuşaklar gibi değil. Onlar biraz daha az birikim daha çok günü yaşama üzerine bir bakış açısıyla iş hayatına doğru geliyorlar. 

* Çalışma ortamları onlar için çok önemli. Aidiyet duygularının görece daha düşük olduğunu görüyoruz. 

* Bu sadece Denizli'nin ve Türkiye’nin problemi değil, bu aslında bütün dünyanın bir problemi. Sektörler de sanayiler de reel sektör de bununla ilgili önlemler almaya çalışıyor ama bu önümüzde duran çok bir gerçek. 

* Denizli Sanayi Odası olarak hamilik programı ile İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte bir çalışma içerisindeyiz. Denizli'de yedi meslek lisesine Denizli Sanayi Odası üyelerinin vasıtasıyla hamillik yapılıyor. Oradaki müfredat, eğitimin verilme şekli üzerinde çalışmalar yapılıyor, destek veriliyor. 

* Göçmen meselesi şu an Türkiye’nin önünde duran en büyük sorunlardan biri. Biz bunu kendi meclisimizde de tartıştık. 

* Şu an toplumda iki farklı görüş var. Bir kesim entegrasyon olması yönünde bir görüşe sahipken, diğer bir kesim göçmenlerin ülkelerine gönderilmesi yönünde bir fikir beyan ediyor. 

* Bizim isteğimiz şu: Devlet olarak bu konuda bir politika belirlenmesi lazım ki biz o politikaya uyum sağlayalım.

* Eğer biz göçmenleri çalıştıracaksak bugün Türkiye’de yaşanan bu iş gücü problemini göçmenler vasıtası ile çözmeye çalışacaksak bunun kurgusunun yapılması lazım. 

* Göçmenlerle böyle bir şey olmamalı, göçmenler ülkelerine gönderilmeli diye düşünce varsa buna da uyarız. O zaman başka çözümler bulmamız lazım.