KUR KORUMALI MEVDUAT’TA VERGİ İSTİSNASI SONA ERDİ

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında gerileme devam ederken, vergi istisnasının kaldırıldığı duyuruldu. Yeni ekonomi yönetiminin adımlarıyla KKM’den çıkış hızlanıyor. Ekonomistler, yıl sonunda KKM stokunun 25 milyar dolara inmesini bekliyor.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan vergi avantajı, Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile sona erdi. Bu kapsamda, KKM hesapları için yüzde 5-7,5 arasında stopaj uygulanacak. Kur korumalı vadeli mevduat hesapları ile döviz tevdiat hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarından; 6 aya kadar vadeli olanlarda yüzde 7,5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5 stopaj uygulanacak. Altın cinsinden mevduat hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarında da aynı oranlar geçerli olacak.

EKONOMİSTLERİN ÖNGÖRÜLERİ

QNB Finansbank ekonomistlerinin geliştirdiği modele göre, KKM’nin yılsonunda 25 milyar dolara kadar gerileyebileceği öngörülüyor. Haziran sonunda 66.8 milyar dolar olan KKM stok tutarı, 19 Temmuz itibarıyla 62.5 milyar dolara düştü. Eylül sonunda ise KKM stokunun 40 milyar dolar seviyesine inmesi bekleniyor. Bu düşüşün TCMB bilançosu ve parasal göstergeler üzerindeki baskıyı azaltacağı hesaplandı.

KKM FAİZ ALT SINIRI GERİLEDİ

Ekonomi Gazetesi'nin haberine göre, 1 Temmuz öncesinde KKM ve katılım hesaplarına uygulanan kurumlar vergisi istisnası kaldırıldı. Ayrıca, 17 Temmuz’da TCMB, KKM hesaplarına uygulanan faiz alt sınırını politika faizinin yüzde 80’inden yüzde 70’ine indirdi. 22 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere, KKM için faiz alt sınırı yüzde 40’tan yüzde 35’e geriledi.

HAFTALIK KKM DÜŞÜŞÜ 3 MİLYAR DOLAR

QNB Finansbank ekonomistlerinin raporuna göre, temmuz ayının son haftasından itibaren haftalık KKM itfa tutarları 6.5 milyar dolar seviyesine çıkacak. Yenileme oranlarının düşük kalması durumunda, KKM stokundaki haftalık düşüşün 3 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.