LİMONUN FİYATI UÇTU

Yüksek enflasyonun etkisiyle birçok üründe fiyat artışı yaşanırken, limonun fiyatlarındaki büyük yükseliş dikkat çekiyor. İstanbul Ticaret Odası’nın Temmuz ayı verilerine göre, limon fiyatları %53,34 oranında artarak rekor seviyelere ulaştı. Peki, limon neden bu kadar pahalı oldu ve fiyatlar ne zaman düşebilir?

REKOLTE YÜKSEK, DEPOLARA GİREN LİMON AZ

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü'nün verilerine göre, 2023/2024 piyasa yılında Türkiye'nin limon üretimi 2 milyon 325 bin ton olarak gerçekleşti. Ancak üretim yüksek olmasına rağmen, geçen yıl yaşanan düşük fiyatlar nedeniyle üreticiler limonlarını satmakta zorlandı ve birçok limon dalında kaldı. Bu durum, depolara giren limon miktarının azalmasına neden oldu. Depolarda daha az limon olması, yaz aylarında piyasada satılan limonun azalmasına ve fiyatların yükselmesine yol açtı.

DENİZLİ’DE PAZARDA 100 TL’Yİ GEÇTİ

Denizli’de limonun satış fiyatı 100 TL’yi geçti. Halden çıkış fiyatı kalitesine göre 60-80 TL arasında olan yatak limonunun pazarda satışı 100 TL’yi buluyor. 

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN DENETİMLER

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, geçen yıl bol miktarda limon üretildiğini ancak bu yıl depolarda daha az limon bulunduğunu belirtti. Bakanlık ekipleri, limon fiyatlarının yükselmesi üzerine Mersin ve Nevşehir’deki depolarda denetimler yaptı ve hal kayıt sistemine bildirilmeyen 380 ton limon tespit etti. Bolat, yeni hasadın Ağustos başında başlayacağını ve limon fiyatlarının bu dönemde normale döneceğini ifade etti.

FİYATLAR NE ZAMAN DÜŞECEK?

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, Mayer cinsi limon hasadının bu yıl erken başladığını ve bu durumun raflardaki limon fiyatlarını düşürebileceğini belirtiyor. Ancak rekoltenin geçen yıla göre daha düşük olması, fiyatların düşüş oranını sınırlayabilir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tahminlerine göre, 2024 yılında limon üretiminin 1,9 milyon ton olması bekleniyor.