VERGİ DENETİMİNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetiminde dijital dönüşüm için önemli adımlar atacaklarını duyurdu. Denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınacağını belirten Şimşek, vergi müfettişleri ve mükelleflerin elektronik ortamda buluşacağı, tutanakların dijital olarak düzenleneceği e-uzlaşma dönemine geçileceğini açıkladı.

 

Bakan Şimşek, dijital dönüşümün kayıt dışı ekonomiyle mücadelede etkili olacağını vurguladı. Yeni sistemle, vergi denetim süreçleri elektronik ortamda yapılacak ve tutanaklar dijital olarak kaydedilecek. 

YERLİ YAZILIM VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Şimşek, verilerin yerli yazılımlar ve bakanlık sunucularında saklanacağını, böylece vergi mahremiyetiyle ilgili risklerin önleneceğini belirtti. Elektronik tutanak, telekonferans ve yapay zeka entegrasyonlarıyla yüzde 100 dijital bir denetim birimi oluşturulacak.

Yeni sistemle, mükellefler denetim birimlerine fiziken gitmeden, bulundukları yerden elektronik ortamda denetim süreçlerine katılabilecek. Böylece yurt dışında bulunan mükelleflerin sadece denetim için Türkiye’ye dönmesine gerek kalmayacak.

E-UZLAŞMA VE E-İZAH DÖNEMİ

Şimşek, e-uzlaşma sayesinde mükelleflerin uzlaşma süreçlerini elektronik ortamda tamamlayabileceğini, e-izah sistemiyle de izaha davet süreçlerinin dijitalleşeceğini vurguladı.