İMALATTA ZAYIF SEYİR 5'İNCİ AYA TAŞINDI

İmalat sanayisindeki daralma devam ediyor. Kapasite kullanım oranındaki (KKO) düşüş eğilimi, ağustos ayında da sürdü ve mevsim etkilerinden arındırılmış KKO yüzde 75,7'ye gerileyerek son 13 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Arındırılmamış verilere göre ise KKO, 0,5 puan azalışla yüzde 75,4 oldu.

YATIRIM MALLARI ÜRETİMİNDE SERT DÜŞÜŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan İktisadi Yönelim Anketi'ne göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1763 iş yerinin verdiği yanıtlar doğrultusunda, kapasite kullanım oranı ağustosta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 75,4 seviyesinde gerçekleşti. En büyük daralma ise yatırım malları üretiminde görüldü ve bu sektörde kapasite kullanım oranı 4,1 puan düşerek dikkat çekti.

GIDA VE İÇECEK SEKTÖRÜ EN DÜŞÜK SEVİYEDE

En düşük kapasite kullanım oranı ise yüzde 73,2 ile gıda ve içecek sanayisinde kaydedildi. Sektördeki bu gerileme, genel imalat sanayisindeki zayıf seyirle paralellik gösteriyor.

REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ DE GERİLİYOR

Aynı dönemde açıklanan Reel Kesim Güven Endeksi de ağustosta geçen aya göre 1,8 puan azalarak 98,5'e geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi ise 0,7 puan düşüşle 98,0 seviyesine indi. Ankete katılan iş yerlerinin gelecek 3 aya ilişkin üretim hacmi, ihracat ve iç piyasa siparişleri ile istihdam beklentileri de bir önceki aya göre zayıfladı.

ÜFE BEKLENTİSİ AZALDI

Gelecek 12 ay için sabit sermaye yatırım harcamalarında ve satış fiyatlarında artış bekleyenlerin oranında da düşüş gözlemlendi. Ayrıca, yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 51,7 seviyesinde gerçekleşti.