KÜÇÜK İŞLETMELER KAPSAM DIŞINDA KALACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkaracaklarını açıkladı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyasının talepleri doğrultusunda "enflasyon muhasebesi" uygulamasında yeni bir düzenleme yapacaklarını duyurdu. Bakan Şimşek, "Yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz" diyerek, bu düzenlemenin özellikle cirosu düşük küçük işletmelere büyük bir kolaylık sağlayacağını belirtti. Bu kapsamda, 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeler, 2024 yılının ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmadan beyannamelerini verebilecek.

2024 YILI İÇİN KAPSAMLI KOLAYLIKLAR

Bakan Şimşek, 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablolarındaki brüt satışları 50 milyon liranın altında olan işletmelerin, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayacağını ve dönem sonu bilançolarını eklemeyeceklerini söyledi. Ayrıca, daha önce beyanname vermiş olan mükelleflerin, 6 Eylül 2024'e kadar düzeltme beyannamesi vermesi durumunda herhangi bir ceza veya faiz ödemeyeceklerini de ekledi.

YATIRIMCILAR İÇİN YENİ MODEL GELİYOR

Yatırım yapan mükellefler için enflasyon düzeltmesinin olumsuz etkilerini azaltmayı hedeflediklerini belirten Bakan Şimşek, yatırım finansman giderlerinin maliyetlere eklenmesi nedeniyle ortaya çıkan ilave vergilerin önüne geçmek için yeni modeller üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Bu kapsamda, devam eden yatırımlar hesabının enflasyon düzeltmesi kaynaklı değerlenmesi nedeniyle oluşan karların vergilendirilmemesi ve bu karların 5 yıl gibi bir süre içinde dikkate alınması gibi seçeneklerin değerlendirildiğini açıkladı.