DÖVİZ MEVDUATINDA ARTIŞ EĞİLİMİ SÜRÜYOR
Ağustos ayı, döviz kurlarındaki hareketlilik ve kur korumalı mevduattaki düşüşle birlikte yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatlarında ciddi bir artışa sahne oldu. Merkez Bankası’nın verilerine göre, ağustos ayının üç haftasında döviz tevdiat hesapları (DTH) parite etkisinden arındırılmış olarak 4 milyar 863 milyon dolar artış gösterdi.
Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış stratejisine devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM hesapları geçen hafta 40.5 milyar lira düşüşle 1.62 trilyon liraya geriledi. Bu düşüşle birlikte KKM'nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 9,25’e indi. Ancak KKM’den çıkan paraların bir kısmının döviz mevduatlarına kaydığı gözlemleniyor. Geçen hafta döviz mevduatlarında 2 milyar 19 milyon dolar artış kaydedildi ve ağustos ayı boyunca bu artış 5 milyar dolara yaklaştı.
GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERDEKİ DÖVİZ ARTIŞI
Döviz mevduatlarındaki artış, özellikle tüzel kişilerde daha belirgin oldu. Geçen hafta tüzel kişilerin döviz mevduatları parite etkisinden arındırılmış olarak 1 milyar 471 milyon dolar artarken, gerçek kişilerin döviz mevduatları ise 547 milyon dolar arttı.
Merkez Bankası'nın aylık verilerine göre, kur korumalı Türk lirası mevduat/katılma hesapları toplam stok bakiyeleri temmuz ayı sonunda 7.90 milyar TL’ye geriledi. Haziran ayında bu rakam 25.1 milyar TL seviyesindeydi. Kur korumalı döviz/altın dönüşümlü mevduat/katılma hesapları ise haziranda 63.8 milyar dolar olan toplam stok bakiyelerinden temmuzda 57.20 milyar dolara geriledi.
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KAR AZALIYOR, AKTİFLER BÜYÜYOR
BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün net karı temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,1 azalarak 34 milyar 689 milyon TL’ye geriledi. Yılın ilk yedi ayında ise net kar 348 milyar 717 milyon TL’ye ulaştı. Bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü temmuz ayında 28 trilyon 550 milyar 878 milyon TL’ye yükseldi.
YABANCILARDAN TAHVİLDE SERT SATIŞ
Yabancı yatırımcılar, dört haftanın ardından hisse senetlerinde küçük alımlar yaparken, tahvil piyasasında güçlü satış gerçekleştirdi. Merkez Bankası verilerine göre, 23 Ağustos haftasında yabancılar 1 milyar 26 milyon dolarlık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) satışı yaptı.
MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE GERİLEME
Merkez Bankası’nın rezervlerinde, 23 Ağustos haftasında belirgin bir gerileme yaşandı. Brüt rezervler 150,4 milyar dolara, net rezervler ise 43,7 milyar dolara düştü. Swap hariç net rezervler 4,3 milyar dolar azalarak 21,4 milyar dolar olarak hesaplandı.