DIŞ TİCARET AÇIĞI 4,9 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ

Türkiye’nin ağustos ayı ihracatı yüzde 2,4 artışla 22,1 milyar dolara, ithalatı ise yüzde 10,8 düşüşle 27 milyar dolara geriledi. Mücevher sektöründeki 500 milyon dolarlık artış, ihracatın pozitif kalmasına katkı sağladı. İlk 8 ayda dış ticaret açığı yüzde 33,6 düşerek 54,9 milyar dolar oldu.

 

DIŞ TİCARETTE DENGELER DEĞİŞİYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Dış Ticaret Kompleksi'nde açıklanan ağustos ayı verilerine göre, ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 artarak 22 milyar 63 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 10,8 oranında azalarak 26 milyar 991 milyon dolara geriledi. Bu sonuçla birlikte, ağustos ayı dış ticaret açığı yüzde 43,4 oranında düşerek 4,9 milyar dolar seviyesine indi.

Ocak-Ağustos döneminde ihracat yüzde 3,9 artışla 170 milyar 801 milyon dolar, ithalat ise yüzde 8,7 azalışla 225 milyar 666 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ise yüzde 33,6 düşüşle 54,9 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ağustosta 81,7’ye, yılın ilk 8 ayında ise 75,7’ye yükseldi.

TİCARET BAKANI BOLAT: "DIŞ TİCARET DENGESİ İYİLEŞİYOR"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatın artırılması ve ithalatın düşürülmesine yönelik adımların neticesinde dış ticaret açığında iyileşme yaşandığını belirtti. Bakan Bolat, "Dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı ayına göre azalırken, ihracatın ithalatı karşılama oranı artış gösterdi. Dış ticaret açığımız yıllık bazda yüzde 43,4 düşüşle son 34 ayın en düşük seviyesine, yani 4,9 milyar dolara geriledi. Son 13 ayın 11’inde dış ticaret açığımız azaldı," dedi. Ayrıca, hizmet ihracatının ilk altı ayda yüzde 9,5 artarak 47,2 milyar dolara ulaştığını ve yılın 8 ayında bu rakamın yüzde 7,5 artışla 71 milyar dolara yükselmesini beklediklerini ifade etti.

SEKTÖRLERİN İHRACAT PERFORMANSI FARKLILAŞTI

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, bazı sektörlerin ihracatında yüksek artışlar görülse de otomotiv ve kimya gibi önemli sektörlerin gerilediğini belirtti. Gültepe, "Hazır giyim sektörü başa baş durumda. Mücevherdeki 500 milyon dolarlık artış, ağustos ihracatımızın pozitif kalmasında önemli rol oynadı," dedi. Yıl sonu hedeflerine ulaşmak için çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Gültepe, ihracatçı birliklerin ve firmaların yurtdışı heyet ve fuar organizasyonlarına katılımının önemine dikkat çekti.

EN FAZLA İTHALAT ÇİN'DEN, EN FAZLA İHRACAT ALMANYA'YA

Türkiye, ağustos ayında en fazla ithalatı 4 milyar dolarla Çin’den yaparken, bu rakam toplam ithalatın yüzde 14,9’unu oluşturdu. En fazla ihracat ise 1,7 milyar dolarla Almanya’ya yapıldı. Almanya’yı sırasıyla ABD, İngiltere, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri takip etti.