2024 SONU ENFLASYON HEDEFİ BELLİ OLDU
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ı (OVP) duyurdu. Ekonominin büyüme, istihdam ve cari işlemler açığına dair önemli hedefler belirlendi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, yeni OVP ile ekonomi politikalarındaki belirsizliklerin ortadan kalktığını belirterek, “Ülkemiz seçimsiz uzun bir döneme girdi. Kararlılıkla uygulayacağımız politikalar, refah artışını sağlayacak” dedi. Sendikalar, iş dünyası ve tarım sektörü temsilcileriyle yapılan istişareler doğrultusunda daha kapsayıcı bir politika seti oluşturduklarını vurgulayan Yılmaz, bu politikaların Türkiye'nin kalkınmasını hızlandıracağını söyledi.
Haziran ayında başlatılan bütçe görüşmeleri ile ilgili kurumların politika önerilerinin toplandığını ve OVP’nin bu çerçevede hazırlandığını belirten Yılmaz, Cumhurbaşkanının onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanan programın artık resmiyet kazandığını söyledi.
“DEZENFLASYON SÜRECİ BAŞLADI, ENFLASYON DÜŞÜYOR”
2024 yılı Haziran ayından itibaren dezenflasyon sürecinin başladığını açıklayan Yılmaz, enflasyon oranının bir önceki yıla göre yüzde 23.5 puan düşüş kaydettiğini belirtti. “2024 Ağustos ayında TÜFE artış oranı yüzde 52 olarak gerçekleşti. Eylül ayında bu eğilimin devam etmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Enflasyonla mücadelenin başarıyla sürdüğünü vurgulayan Yılmaz, “Programımız başarıyla çalışmakta ve sonuç üretmektedir” dedi. 2024 sonu için enflasyon hedefinin yüzde 41.5 olduğunu belirtti ve 2025 yılı sonunda bu oranın yüzde 17.5’e düşmesini, 2026’da ise tek haneli seviyelere gerilemesini beklediklerini açıkladı.
İSTİHDAM VE BÜYÜME HEDEFLERİ
Yılmaz, işsizlik oranının hedeflerin ötesinde bir iyileşme gösterdiğini belirterek, 2024 sonu itibarıyla işsizlik oranının yüzde 9.3’e düşmesinin beklendiğini açıkladı. OVP döneminde 2.3 milyon ilave istihdam yaratılacağını ve büyüme oranının 2024 yılında yüzde 3.5, 2025 yılında yüzde 4, 2026 yılında ise yüzde 4.5 olarak gerçekleşmesinin planlandığını ifade etti.
“CARİ İŞLEMLER AÇIĞI AZALDI”
Cari işlemler açığının milli gelirin yüzde 2.2’sine kadar düştüğünü belirten Yılmaz, bunun Türkiye ekonomisi için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. OVP çerçevesinde atılacak adımların bu olumlu tabloyu daha da güçlendireceğini vurguladı.
“TL’YE OLAN GÜVEN ARTTI”
TL mevduatlarının payının yüzde 39’dan yüzde 54’e yükseldiğini açıklayan Yılmaz, “Bu artış, TL’ye olan güvenin arttığını göstermektedir” dedi. Kur korumalı mevduatın (KKM) payının ise yüzde 10’a düştüğünü belirtti.
BAKAN ŞİMŞEK: KISA VADEDE ÖNCELİĞİMİZ DEZENFLASYON
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dezenflasyonun büyüme üzerindeki olumsuz etkilerinin geçici olduğunu belirterek, “Kısa vadede temel önceliğimiz dezenflasyondur” dedi. Şimşek, fiyat istikrarı sağlanmadan sürdürülebilir yüksek büyümenin mümkün olmadığını vurguladı.