DENİB’DEN OVP DEĞERLENDİRMESİ

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, yaptığı açıklamada Türkiye'nin ihracat hedeflerine ve OVP'deki stratejik önceliklere dikkat çekti.

“İSTİKRAR İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”

OVP kapsamında 2024 yılı için belirlenen yüzde 41,5’lik enflasyon hedefinin, 2026 yılında yüzde 9,7 ile tek haneye düşmesi bekleniyor. Enflasyonla mücadelenin, programın temel önceliği olduğunu vurgulayan Memişoğlu, “2026 yılına kadar tek haneli enflasyon rakamlarını görmek hedefleniyor. Bu, ekonomik istikrar için önemli bir adım” dedi.

İHRACATTA 264 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) projeksiyonlarına göre, 2025 yılı sonunda ihracatın 264 milyar dolar seviyelerine ulaşması bekleniyor. Memişoğlu, küresel ticaretteki durgunluk ve talep daralmasına rağmen Türkiye'nin ihracat artışını olumlu değerlendirdi. “Küresel ticaretteki zorluklara rağmen ihracatımız artış gösteriyor. Bu, dış ticaret açığımızın azalmasına da katkı sağlıyor” diye belirtti.

“İŞ DÜNYASI İÇİN ÖNCELİKLİ”

Memişoğlu, dış ticaret açığı ve cari işlemler açığındaki olumlu gelişmelere de değindi. Ağustos itibariyle dış ticaret açığı 78 milyar dolara, cari işlemler açığı ise 16 milyar dolara geriledi. 2024 yılı için cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 3,1’den yüzde 1,7’ye düştüğü vurgulandı. Memişoğlu, "Bu iyileşme sürecinin devam etmesi, iş dünyası için en öncelikli beklentilerden biri" ifadesini kullandı.

KATMA DEĞERLİ İHRACAT VE PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ VURGUSU

Memişoğlu, Türkiye'nin ihracatta katma değer yaratma hedeflerine de dikkat çekti. “Kilogram başına ihracat birim fiyatını artırmak ve katma değerli ihracat yapmak en büyük hedeflerimizden biri. Ticaret Bakanlığımızın bu süreçte önemli destekleri var" dedi. Ayrıca, OVP'de pazar çeşitliliği, etkin ticaret diplomasisi ve ikiz dönüşüm gibi başlıklara yer verilmesini çok önemsediklerini ifade etti.

YENİ OVP’NİN İHRACATA KATKISI

Memişoğlu, OVP'nin iş dünyası ve ihracatçılar için önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, “2025-2027 Orta Vadeli Programının ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Ayrıca, e-ihracat gibi yenilikçi ihracat modellerinin de desteklenmesinin kritik olduğunu belirtti.