TÜRKİYE, KONUT FİYATI EN ÇOK DÜŞEN ÜÇ ÜLKEDEN BİRİ OLDU

Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) verilerine göre, Türkiye 2024'ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülke arasında yer aldı. Konut fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak %8,9 geriledi.

Dünya genelinde merkez bankalarının çatı kuruluşu olan Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından açıklanan verilere göre, 2024'ün ilk çeyreğinde küresel konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak %1 düştü. Bu dönemde, pandemi sonrası tırmanışa geçen konut fiyatları düşüş eğilimini sürdürüyor. 2022'nin üçüncü çeyreğinden bu yana yaşanan bu gerileme, 2023'ün ilk çeyreğinde %3,1 ile zirve yapmıştı. Düşüş hız kaybetse de devam ediyor.

BIS'in istatistiklerine göre, 2024'ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok düştüğü ülke %13,7 ile Lüksemburg olurken, %13,2 düşüşle Hong Kong ikinci sırada yer aldı. Türkiye ise %8,9 oranındaki düşüşle üçüncü sırada yer aldı.

TÜRKİYE’DE KONUT FİYATLARI PANDEMİ SONRASI DÜŞÜŞE GEÇTİ

Pandemi sırasında konut fiyatlarında dünya genelinde en hızlı artışı yaşayan Türkiye, BIS verilerine göre 2022'nin üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %59,6’lık rekor bir artışa imza atmıştı. Ancak 2024'ün ilk çeyreği, 2019'un son çeyreğinden bu yana konut fiyatlarında ilk kez düşüş görülen dönem oldu. Bu gerilemeye rağmen, Türkiye hala 2019'dan bu yana dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke konumunda. Son verilere göre, Türkiye’de konut fiyatları 2019’un son çeyreğinden itibaren reel olarak %119,4 oranında arttı.

KONUT FİYATLARINDA EN ÇOK ARTIŞ GÖSTEREN ÜLKELER

BIS verilerine göre, konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) %15,6 oranında yükselişle ilk sırada yer alıyor. Polonya %14,6 artışla ikinci sırada, Bulgaristan ise %12,2 artışla üçüncü sırada bulunuyor.

GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLERDE KONUT FİYATLARI

Gelişmiş ekonomilerde reel konut fiyatlarındaki düşüş neredeyse durma noktasına gelirken, 2024'ün ilk çeyreğinde yıllık bazda %0,3’lük bir gerileme yaşandı. Gelişmekte olan ekonomilerde ise konut fiyatlarındaki düşüş daha belirgin oldu. 2023'ün dördüncü çeyreğinde %1,4 oranında düşüş gösteren gelişmekte olan ekonomilerde, 2024'ün ilk çeyreğinde bu düşüş %1,6’ya yükseldi. Özellikle Asya ülkelerindeki konut fiyatları bu gerilemede etkili oldu.