STARTUP YATIRIMLARINDA YAPAY ZEKÂ ZİRVEYE ÇIKTI

Türkiye'deki startup ekosisteminde yapay zekâ sektörü, 2024 yılının ilk yarısında en fazla yatırım alan alan haline geldi. Yapay zekâ ve makine öğrenimi sektörüne yapılan 31 yatırım, bu alanı tüm zamanların en aktif sektörü haline getirdi.

YAPAY ZEKÂ, YATIRIMLARDA LİDER SEKTÖR OLDU

Startup Centrum tarafından hazırlanan “Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu”na göre, 2024’ün ilk yarısında yapay zekâ ve makine öğrenimi sektörü 31 yatırımla en aktif sektör olarak öne çıktı. Bu sektörü, 14 yatırımla oyun, 11 yatırımla sürdürülebilirlik ve çevre, 10 yatırımla fintech takip etti. Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi (TRAI) tarafından hazırlanan yapay zekâ girişimleri haritasına göre, bu yılın ikinci çeyreğinde eklenen 12 yeni girişimle birlikte Türkiye’deki yapay zekâ girişimleri sayısı 350’ye ulaştı.

Sağlık, eğitim, finans ve otomasyon gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren yapay zekâ tabanlı startup'lar, büyük bir büyüme potansiyeli taşıyor. Yapay zekâ teknolojileri, Türkiye’nin startup ekosisteminde lokomotif sektör haline gelerek diğer sektörlerin de önünü açıyor.

2024'TE STARTUP YATIRIMLARI YÜKSELİŞE GEÇTİ

2024’ün ilk yarısında Türkiye’de toplam 245 girişim yatırım aldı ve bu girişimlere toplamda 586,8 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu rakam, 2023 yılının tamamında yapılan yatırım miktarını geride bıraktı. KPMG Türkiye ve 212 ekipleri tarafından hazırlanan “Türkiye Startup Yatırımları” raporuna göre, 2022 yılında 1,84 milyar dolar olan toplam işlem hacmi, 2023 yılında 497 milyon dolara düşmüştü. Ancak 2024’ün ilk yarısında yakalanan ivme, startup ekosisteminin yeniden yükselişe geçtiğini gösteriyor.

YAPAY ZEKÂNIN ÖNEMİ VE EKOSİSTEMİN GELECEĞİ

Uzmanlar, 2023 yılında küresel ekonomide yaşanan makroekonomik sorunlar ve jeopolitik gerilimlerin, girişim sermayesi yatırımlarında düşüşe neden olduğunu belirtiyor. Ancak 2024’te yaşanan sıçrama, Türkiye'nin startup ekosisteminin hâlâ çekici olduğunu ortaya koyuyor. Son yıllarda devlet teşvikleriyle Ar-Ge ve inovasyon projelerine verilen desteklerin artması, teknokentler, teknoparklar ve kuluçka merkezleri gibi girişimcilik ekosisteminin büyümesine katkı sağladı.