ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA FON KESİNTİSİ KALDIRILDI

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında uygulanan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kesintisi kaldırıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına uygulanan 20 sentlik kesinti kaldırıldı. İhracatçılar, bu kararla daha esnek ve rekabetçi şartlarda faaliyet gösterebilecek. Kesinti uygulaması, geçtiğimiz sezonda zeytinyağının ambalajlı şekilde ihracatını teşvik etmek amacıyla getirilmişti.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE BÜYÜK ARTIŞ

2022/2023 zeytinyağı sezonunda Türkiye, üretiminde %62’lik bir artış yaşarken, Avrupa’da ise kuraklık nedeniyle üretim %20 oranında düştü. Bu gelişmeler doğrultusunda Ticaret Bakanlığı, Türkiye’deki zeytinyağı piyasasını yakından takip ederek, yurt içi arz ve ihracata yönelik tedbirler aldı. Şimdi ise yeni sezon için beklenen yüksek rekolteyle birlikte, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatındaki kesintinin kaldırılması, ihracatçılar için önemli bir destek olacak.

REKABET GÜCÜ ARTACAK

Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içinde dünya ve Türkiye zeytinyağı piyasalarını yakından izlemeye devam ediyor. Alınan bu karar, ihracatçıların rekabet gücünü artıracak ve yeni pazarlara entegrasyon süreçlerini hızlandıracak. Türkiye’nin zeytinyağı üretimindeki artış trendinin, 2024/2025 sezonunda da devam etmesi bekleniyor.