GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONLARI'NDA DEĞİŞİKLİK

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına ilişkin önemli değişiklikler içeren tebliği Resmi Gazete’de yayımladı. Girişim sermayesi ekosisteminin büyümesine katkı sağlamak amacıyla yapılan düzenlemeler yürürlüğe girdi.

SPK tarafından "Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği"nde yapılan değişiklikler, yatırım fonlarının çeşitlendirilmesi ve yeni finansman araçlarının yaygınlaştırılmasını hedefliyor.

YURT DIŞINA YATIRIM İMKANI GENİŞLİYOR

Yeni düzenlemeler kapsamında girişim sermayesi yatırım fonlarının (GSYF) yurt dışında kurulu şirketlere yatırım yapma imkanı genişletildi. Artık fon toplam değerinin %80’ine kadar diğer GSYF katılma paylarından oluşacak şekilde yatırım yapılabilecek. Ayrıca, aktiflerinin en az %51’i Türkiye’de bulunan bağlı ortaklık ve iştiraklerden oluşan yurt dışı girişim şirketlerine de yatırım yapılabilecek.

Yurt dışına yapılan yatırımlarda fon toplam değerinin %10 olan sınırı %15’e çıkarıldı. Yurt dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişiler tarafından fon katılma paylarının sahip olunması durumunda bu sınır %100’e kadar artırılabilecek.

FİNANSAL TABLOLARA YENİ KURALLAR

Düzenlemeler, şirketlerin finansal yapısına ilişkin sınırlamaları da içeriyor. Gayrimenkul veya müteahhitlik faaliyeti yürüten şirketler girişim şirketi olarak değerlendirilmeyecek. Diğer girişim sermayesi fonlarına yatırım sınırı ise fon toplam değerinin %25’i olarak belirlendi.

Ayrıca, girişim sermayesi yatırımlarına yönlendirilecek fonların yatırım sürecinde sermaye piyasası araçlarına yapılacak yatırımların belirli sınırlamalar dahilinde olması gerektiği vurgulandı.

YENİ PORTFÖY SINIRLAMALARI İÇİN GEÇİŞ SÜRESİ

Tebliğ değişiklikleri kapsamında mevcut fonlar, yeni kurallara uyum sağlamak için 2025’e kadar süreye sahip olacak. Katılma payı ihraç eden fonların 30 Haziran 2025’e kadar yatırımcılarla fon ihraç sözleşmesi imzalaması gerekecek. Yeni portföy sınırlamaları ise 31 Aralık 2025’e kadar uygulanabilecek.