HUBUBAT İHRACATI ARTIYOR

Denizli ihracatından aldığı pay yüzde 7,4 seviyesinde olan tarım sektöründe hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı, yarattığı katma değerle tarım alt sektörleri içerisinde fark oluşturmaya devam ediyor. 2023 yılında 54 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen Denizli'den 2024 yılının 8 aylık döneminde 55 ülkeye 35 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) verilerine göre, Denizli’nin toplam tarım ihracatı 2023 yılında 335 milyon dolar seviyesinde gerçekleşirken; hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü toplam tarım ihracatından yüzde 16 oranında pay aldı.  Sektör ihracatı 2023 yılında yüzde 12 oranında artarak 54 milyon dolara ulaştı.

Denizli'nin 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde toplam tarım ihracatı 215 milyon dolar oldu. Tarım alt sektörleri arasında güçlü konumunu sürdüren hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yılın ilk 8 ayında Denizli'nin toplam tarım ihracatından yüzde 17 oranında pay alarak pastadaki dilimini artırdı.

İHRACAT BİRİM FİYATI 2,20 DOLARA ULAŞTI

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, sektörle ilgili yaptığı değerlendirmede, çeşitli sektörlerde üretimine ve ihracatına devam eden Denizlinin, tarımda da gelişimini sürdürdüğünü belirtti. Tarım sektörlerinin Denizli’nin ihracatından aldığı payın yüzde 7,4 seviyelerinde olduğunu bildiren Memişoğlu, "Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ise yarattığı katma değerle tarım alt sektörleri içerisinde fark yaratmaya devam ediyor. 2022 yılında sektörün ihracat birim fiyatı 1,65 dolar seviyesindeyken, 2023 yılında bu değer 2,20 dolara ulaşmış durumda. İlimizden ayçiçeği tohumu, pastacılık malzemeleri, yağlı tohumlar, ekmekçi mamulleri, bisküvi gibi ürünlerin ihracatı gerçekleşiyor" dedi.

hububat

SEKTÖRÜN PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ GİDEREK ARTIYOR

Sektörün 2024 yılının 8 aylık verilerine ilişkin bilgi veren Memişoğlu, "Sektör ihracatı aynı dönemde değer bazında yüzde 1,1 oranında artarak 35 milyon dolara ulaştı. Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 46 payla sektör ihracatında ana pazar olarak konumlanıyor. Rusya ve Moldova başta olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu yüzde 24, Afrika ülkeleri ise yüzde 13 oranında sektör ihracatından pay aldı. Sektörden en fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülke; Romanya, Almanya, Polonya, Rusya ve Moldova olarak sıralanıyor. Diğer yandan, Cezayir, Tunus, Bulgaristan ve Özbekistan’a olağanüstü artışlar kaydedildi." ifadelerini kullandı.

Sektörün ihracat yaptığı ülkelerin de giderek arttığına dikkat çeken Memişoğlu, "İçinde bulunduğumuz yılın sekiz ayında 55 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Pazar çeşitliliğinin giderek artacağına inanıyoruz. Denizli'nin ihracat artışıyla ve yarattığı katma değerle dikkat çeken sektöründe faaliyet gösteren ihracatçılarımıza ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sundukları katkılar için teşekkürlerimizi iletiyoruz." dedi.