400 MİLYON BANDI İKİNCİ KEZ GEÇİLDİ

TİM ve DENİB Denizli’nin Eylül ayı ihracat verilerini açıkladı. Denizli bu yıl ikinci kez 400 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Denizli İhracatçılar Birliği, Denizli’nin Eylül ayı ihracat verilerini açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kent ihracatının arttığı görüldü. TİM verilerine göre kent ihracatı yüzde 5,3 oranında artarak 401 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yıl içinde Denizli ihracatı ikinci kez 400 milyon dolar sınırını aşmış oldu. Veriler bu yıl içindeki en yüksek ikinci aylık dilim olduğunu ortaya koydu. TİM verilerine göre Ocak-Eylül dönemi ihracatı geçen yıla göre yüzde 2,7 artış göstererek 3 milyar 270 milyon dolara çıktı.

DENİB tarafından kayda alınan ihracat verilerine göre ise eylül ayındaki artış yüzde 11 olarak gerçekleşti ve 310 milyon dolar oldu.

İŞTE SEKTÖREL DAĞILIM

İhracatta önde gelen sektörlerden tekstil ve konfeksiyonda yılın bu döneminde yüzde 2,5 azalma yaşandı ve 123 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Elektrik – elektronik ihracatında yüzde 14 artış görüldü ve 82 milyon dolar olarak gerçekleşti. Demir dışı metallerde yüzde 5,9, tarım ürünleri ihracatında yüzde 9,2 ve madencilik sektörüne ilişkin ihracatta yüzde 10,9 oranında artış yaşandı.

Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü eylül döneminde ihracatını yüzde 83 oranında artırdı. Bu sektörün Denizli ihracatındaki oranı yüzde 7,4 milyon dolar gerçekleşti.

İNGİLTERE ARTTI, ABD AZALDI

Denizli’den yapılan ihracatta başı çeken ülke İngiltere oldu. Yunanistan ve Fas’ yapılan ihracatlarda ise üç hanelere ulaşıldı. İngiltere’ye yapılan ihracattaki artış yüzde 25,8 ile 57 milyon dolar olarak gerçekleşti. ABD’ye yapılan ihracatta yüzde 14,9 azalma görüldü ve 37 milyon dolar olarak kayda alındı. Kentin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya, Hollanda sıralaması ile devam etti.  Almanya uzun zaman sonra ilk üçte yer alamadı. Yılın ilk 9 aylık diliminde Denizli’den 178 ülkeye ihracat gerçekleşti. Eylül ayında Yunanistan’a yapılan ihracat yüzde 306 oranında arttı ve 15,6 milyon dolara çıktı. Fas’a yapılan ihracat ise yüzde 454 oranında artarak 10,2 milyon dolar oldu.