GEÇİCİ MÜHLET SAYISI 1200'E YAKLAŞTI

Firmalar, parasal sıkılaşma ve likidite sorunlarıyla boğuşurken konkordato başvuruları hızla artıyor. Yılın ilk 9 ayında geçici mühlet verilen dosya sayısı 1187'yi buldu.

 

Ekonomide yaşanan daralma ve parasal sıkılaşma, borçluluk oranı yüksek firmaları konkordato sürecine itmeye devam ediyor. Türkiye genelinde ocak-eylül döneminde konkordato talep eden firma sayısı hızla yükseldi. Geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 1187’ye ulaşarak 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan konkordato dalgasını neredeyse yakaladı. Bu iki yılda sırasıyla 1384 ve 1387 konkordato talebi kaydedilmişti. Yıl sonuna kadar yeni bir rekorun kırılması olası görünüyor.

ÇEKLERDE KARŞILIKSIZ ORANI YÜKSELDİ

Piyasadaki sıkıntılar sadece konkordatolarla sınırlı kalmadı. Yılın 8 aylık döneminde bankalara ibraz edilen çeklerde de karşılıksız oranı büyük oranda arttı. Ocak-ağustos döneminde karşılıksız çıkan çeklerin toplam tutarı, yüzde 225 artışla 102 milyar TL’ye ulaştı. Ağustos ayında her 100 çekten 2’sinin karşılıksız çıktığı belirtildi.

TBB Risk Merkezi’nin verilerine göre, yılın 8 ayında bankalara ibraz edilen çeklerin toplam tutarı 4 trilyon 716 milyar TL’ye çıktı. Bu dönemde ibraz edilen 11,1 milyon çekin 164 bini karşılıksız çıktı. Çek tutarındaki yüzde 73'lük artış, piyasadaki kırılganlığın en önemli göstergelerinden biri olarak öne çıkıyor.

ŞİRKET KAPANIŞLARINDA YÜZDE 25 ARTIŞ

Konkordato başvurularının yanı sıra şirket kapanışlarında da önemli bir artış yaşandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, ocak-ağustos döneminde kapanan şirket sayısı yüzde 25,4 artarak 16 bin 634'e yükseldi. Aynı dönemde kurulan şirket sayısı ise yüzde 14,2 azalarak 71 bin 661 oldu. Bu verilere göre, her 4 kurulan şirkete karşılık 1 şirket kapanıyor.

İŞ DÜNYASININ TALEPLERİ GÜNDEMDE

İş dünyası, konkordato başvurularının ticari alacakları olumsuz etkilediğini belirterek konkordato yasasında bazı düzenlemeler talep ediyor. Firmalar, konkordato uygulamasının sadece kamu ve finans sektörü alacaklarıyla sınırlı kalmasını, ticari alacakların bu kapsamın dışında tutulmasını istiyor. Ancak bu konuda Ankara’dan henüz somut bir adım atılmış değil.