ÜÇ AYLIK VERİ BELLİ OLDU

TÜİK'in eylül ayı enflasyonunu açıklamasının ardından milyonlarca memur, memur emeklisi ile SGK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren enflasyon farkı da ortaya çıkmaya başladı. Üç aylık enflasyon yüzde 8,92 olarak gerçekleşirken, maaşlara yılbaşında yapılacak zam oranı, 3 Ocak 2025'te açıklanacak enflasyonun ardından netlik kazanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) eylül ayı enflasyonunu açıklamasının ardından milyonlarca memur, memur emeklisi ile SGK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren enflasyon farkı da netleşmeye başladı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2024 eylül ayında enflasyon aylık yüzde 2.97 olarak gerçekleşirken, temmuz ayı enflasyonu yüzde 3.32, ağustos ayı da 2.47 olarak açıklanmıştı. Buna göre 3 aylık enflasyon farkı da yüzde 8.92 olarak gerçekleşti.

SSK VE BAĞKURLULAR İÇİN ÜÇ AYLIK FARK YÜZDE 8,92

Memur ve emekliye yapılacak 6 aylık zamda belirleyici olan aylık enflasyon rakamlarına göre, 2024 yılının ikinci yarısına ait 3 aylık enflasyon farkı netleşti. Yılda iki kez enflasyon farkına bağlı olarak zam alan memur ve emekliler, eylül ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte şimdiden 2025 yılı Ocak ayında alacakları zamları hesaplamaya başladı. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında enflasyon yüzde 8,92 olarak gerçekleşirken, bu durumda SSK ve Bağkur emekli aylıkları için üç aylık dönemde alacakları zam ya da enflasyon farkı yüzde 8,92 olarak ortaya çıktı.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNE ENFLASYON FARKI

Memur ve memur emeklileri ise toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar.

Temmuz ayında yüzde 10'luk toplu sözleşme zammı alan memur ve memur emeklileri bu oranı aşan miktarda enflasyon farkı alacak, üstüne de sözleşmeden doğan yüzde 6'lık bir zam eklenecek. Memur ve memur emeklilerinin 6 aylık enflasyon farkı alabilmesi için aralık ayına kadar yüzde 0.99 enflasyon daha oluşması gerekiyor.

Milyonlarca emekli, memur ve memur emeklisinin Ocak 2025'teki maaşlarına yansıyacak enflasyon farkı için geriye 3 aylık veri kaldı. Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyonlarıyla net zam belli olacak. Maaşlara yılbaşında yapılacak zam oranı, 3 Ocak 2025'te açıklanacak enflasyonun ardından netlik kazanacak. Eylül sonu itibarıyla bu rakam yüzde 8.92'yi aşmış durumda.

Temmuz ayında memur ve memur emeklilerinin maaşına yüzde 19.31, SSK ve BağKur emeklilerinin maaşına yüzde 24,73 oranında zam yapılmıştı.