TCMB: YILLIK ENFLASYON TÜM ANA GRUPLARDA GERİLEDİ

TCMB, Eylül ayına dair yayımladığı fiyat gelişmeleri raporunda, yıllık enflasyonun enerji ve hizmetlerde daha belirgin olmak üzere tüm ana gruplarda azaldığını duyurdu. Gıda fiyatlarındaki önceki ayki düşüşe karşın, işlenmemiş gıdaların etkisiyle eylülde yüksek bir artış kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül ayı "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, yıllık enflasyonun enerji ve hizmetlerde daha belirgin olmak üzere tüm ana gruplarda gerileme kaydettiği ifade edildi. Tüketici fiyatlarının eylül ayında yüzde 2,97 oranında arttığı, yıllık enflasyonun ise 2,59 puanlık düşüşle yüzde 49,38 seviyesine indiği belirtildi. TCMB açıklamasında, "Yıllık enflasyon, enerji ve hizmetlerde daha belirgin olmak üzere tüm ana gruplarda gerilemiştir. Bir önceki ay düşüş gösteren gıda fiyatları ise eylül ayında işlenmemiş gıda alt grubunun etkisiyle görece yüksek bir artış göstermiştir. Ancak işlenmiş gıda fiyatları alt grup genelinde ılımlı bir artış sergileyerek olumlu bir görünüm sunmuştur." denildi.

OKULA DÖNÜŞ ETKİSİ FİYATLARI ETKİLEDİ

Raporda ayrıca okula dönüş dönemindeki harcamaların, hizmet grubu fiyat artışlarında belirleyici olduğu vurgulandı. Enerji fiyatlarının ılımlı bir seyir izlediğine dikkat çekilen açıklamada, "Temel mal grubu aylık fiyat artışı bir miktar artış göstermiştir. Bu gelişmede, giyim ve ayakkabı grubunun yanı sıra dayanıklı tüketim mallarının da etkisi hissedilmiştir." denildi. Hizmet grubu fiyatlarında ise aylık artışın sürdüğü, özellikle okula dönüş harcamalarının eylül ayında hizmet enflasyonu üzerinde belirleyici olduğu kaydedildi.

KİRA ENFLASYONU GÜÇLÜ SEYRİNİ KORUYOR

Raporda kira enflasyonunun da güçlü seyrini koruduğu belirtildi. Bu dönemde yapılan sözleşme yenilemelerinin etkisiyle aylık kira artışlarının hız kesmediği vurgulandı. Üretici fiyatlarındaki artış hızının bir miktar yavaşladığı, yıllık üretici enflasyonunun ise gerileme eğiliminde olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Üretici fiyatları artışı bir önceki aya kıyasla yavaşlamış, yıllık üretici enflasyonu düşüş eğilimini sürdürmüştür." denildi.

TCMB'nin, "Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu"nun yayımlanma saatini 18.00 olarak güncellediği bilgisi de paylaşıldı.