İHRACATA DESTEK 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ihracata yönelik desteklerin devam edeceğini duyurdu. Şimşek, yüksek teknolojili ve katma değerli üretime daha fazla imkan tanıyacak yeni bir finansman modeline 2025 yılında geçileceğini belirtti. Bakan, bu adımın dengeli ve sürdürülebilir büyüme hedefleri için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

 

İHRACATÇILARA DAHA YÜKSEK LİMİTLER VE VERGİ İSTİSNALARI

Bakan Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ihracatçılara sağlanan desteklere değindi. Şimşek, geçen yıl mayıs ayında 300 milyon lira olan reeskont kredileri günlük limitinin 4 milyar liraya yükseltildiğini belirterek, ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırdıklarını söyledi. Eximbank’ın sermayesini 21,9 milyar lira artırarak 35,7 milyar liraya çıkardıklarını ifade eden Şimşek, bu desteklerin ihracatçıların rekabet gücünü artırmayı hedeflediğini vurguladı.

Bakan Şimşek, yapılan düzenlemeler hakkında şunları kaydetti: "Reeskont faizine yüzde 25,9 seviyesinde üst sınır getirdik ve reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunu kaldırdık. Hizmet ihracatı gelirlerinde vergi istisnasını 30 puan artırarak yüzde 80'e çıkarttık. Eximbank'ın uluslararası kuruluşlardan sağladığı kredilere yaklaşık 1,1 milyar dolar hazine geri ödeme garantisi ve karşı garanti sağladık."

YENİ FİNANSMAN MODELİ 2025'TE DEVREYE GİRECEK

Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin yüksek teknolojili ve katma değerli üretim yapısına yönelmesi gerektiğine dikkat çekerek, reeskont kredileriyle bu alanda daha fazla imkanı sunacak yeni bir modele 2025 yılında geçileceğini açıkladı. Şimşek, "Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek." diyerek, Türkiye'nin küresel pazarda rekabet gücünü artırmaya yönelik adımların süreceğini ifade etti.