SANAYİ ÜRETİMİNDE SERT DÜŞÜŞ

Sanayi üretimi, 2024 yılı Ağustos ayında aylık bazda yüzde 1,6 oranında azaldı; yıllık bazda ise yüzde 5,3’lük bir daralma yaşandı. Bu rakam, Şubat 2023’ten bu yana görülen en sert yıllık düşüş olarak kayıtlara geçti.

YILLIK DARALMADA EN BÜYÜK PAY İMALAT VE MADENCİLİKTE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, sanayinin alt sektörlerindeki düşüşler dikkat çekti. 2024 Ağustos ayında sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 oranında azaldı. Aynı şekilde, imalat sanayi sektörü endeksinde de yüzde 5,4 oranında bir düşüş kaydedildi. Buna karşın, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1,6 oranında artış gösterdi.

AYLIK BAZDA DA DÜŞÜŞ DEVAM ETTİ

Sanayi üretimindeki düşüş, aylık bazda da kendini gösterdi. 2024 yılı Ağustos ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü, bir önceki aya göre yüzde 4,4 oranında azaldı. İmalat sanayi sektörü endeksi ise aylık bazda yüzde 1,3 düşüş yaşarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,2 oranında geriledi.