GİB: "OYUNCAKLARA ÖTV YOK, VERGİ SADECE DRONELARA"

Gelir İdaresi Başkanlığı, oyuncaklara yüzde 20 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) getirildiği iddialarını yalanladı. Başkanlık, verginin yalnızca droneları kapsadığını açıkladı.

"OYUNCAKLARA ÖTV UYGULANMAYACAK"

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), dün TBMM’ye sunulan kanun teklifinde, oyuncaklara yüzde 20 ÖTV getirileceğine dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. GİB’den yapılan açıklamada, "Savunma Sanayi Fonu'na aktarmak üzere üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler ve pedallı arabalar gibi oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddiaları doğru değil" denildi.

VERGİ YALNIZCA DRONELARA UYGULANACAK

Başkanlık, kanun teklifinin 10. maddesi kapsamında yalnızca belirli ürünlerin ÖTV’ye tabi tutulacağını ifade etti. Bu ürünler arasında, özellikle dronelar için yüzde 20 ÖTV getirildiği belirtildi. Açıklamada, droneların “9503.00.75.00.00 GTİP plastik maddeden olanlar” ve “9503.00.79.00.00 GTİP diğer maddeden olanlar” kodlarıyla sınıflandırıldığı ve bu ürünlerin eğlence amacıyla tasarlandığı vurgulandı.

GÜMRÜK TARİFE KODLARIYLA BELİRLENİYOR

Gümrük mevzuatına göre ürünler, 6 haneli Gümrük Tarife Pozisyonlarına göre sınıflandırılıyor. Daha detaylı incelemeler için ise 12 haneli Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kullanılıyor. Başkanlık, oyuncak grubunun tamamına değil, yalnızca eğlence amacıyla kullanılan uçan oyuncaklara, yani dronelara ÖTV getirildiğini net bir şekilde ifade etti.