KATILIM PAYI 2025'TE 69,3 MİLYAR LİRA GELİR GETİRECEK

Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na (SSDF) aktarılacak katılım payı, 2025 yılı için 69,3 milyar lira olarak belirlendi. Özellikle kredi kartı, tapu, noter ve motosiklet gibi çeşitli işlemlerden elde edilecek gelirlerle bu miktara ulaşılması bekleniyor.

KREDİ KARTLARINDAN 13,1 MİLYAR LİRA GELİR

AK Parti tarafından Meclis'e sunulan kanun teklifiyle SSDF'ye aktarılacak olan katılım payı tutarı 2025 yılı için 69,3 milyar lira olarak hesaplandı. Yapılan etki analizine göre, 100 bin TL üzerinde limiti bulunan kredi kartlarından 13,1 milyar lira gelir sağlanacağı öngörülüyor. Bununla birlikte beyannamelerden 28,8 milyar lira, tapu ve kadastro işlemlerinden 9 milyar lira, noter işlemlerinden ise 18,4 milyar lira gelir bekleniyor.

MOTOSİKLETLERDEN MTV TAHSİLATI

Ayrıca motor silindir hacmi 100 cm³'ün altında olan motosikletlerden alınacak Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) yüzde 20’si de Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na aktarılacak. Bu düzenleme ile yaklaşık 275 milyon lira ek gelir elde edileceği tahmin ediliyor. Söz konusu motosikletler, kanun yürürlüğe girdikten sonra kayıt ve tescil edilecek.

SAAT VE DRONLARDAN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ

Yeni kanun teklifiyle, lüks kol saatlerinden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınması da planlanıyor. ÖTV matrahı 5 bin lira ve üzerinde olan saatlerden yüzde 20 oranında vergi tahsil edilecek. Etki analizine göre, 2025 yılında bu düzenleme ile 1,7 milyar lira ÖTV geliri bekleniyor. Dronlardan alınacak ÖTV ise yıllık 464 milyon lira olarak öngörülüyor.

VERGİ ERTELEMESİYLE 16 MİLYAR LİRA GECİKTİRİLMİŞ TAHSİLAT

Enflasyon düzeltmesinin ertelenmesine ilişkin yapılan düzenleme ile 16 milyar lira vergi tahsilatının yatırım dönemine erteleneceği belirtiliyor. 2024'ün ikinci geçici vergi döneminde 20 bini aşkın mükellefin yatırım hesabını düzeltmeye tabi tutulduğu, bu süreçte 200 milyar lira enflasyon düzeltmesi karı ortaya çıktığı ifade ediliyor. Bu vergiler, yatırımlar tamamlandıktan sonra tahsil edilecek.