VATANDAŞ TAKİBE DÜŞTÜ

Vatandaş, yüksek faizlere rağmen ihtiyaç kredilerine yöneliyor. Ancak artan borçlar, geri ödemelerde sıkıntıları da beraberinde getiriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bireysel kredilerde takibe düşenlerin sayısı hızla artıyor. 2024 yılı itibarıyla bireysel kredilerdeki büyüme, takipteki alacakların gerisinde kaldı. Özellikle konut kredilerinde yüzde 8'lik bir artış görülürken, taşıt kredilerinde yüzde 19’luk düşüş yaşandı. İhtiyaç kredilerinde ise yüzde 33, bireysel kredi kartlarında yüzde 39 artış gözlemlendi.

İHTİYAÇ VE KREDİ KARTLARINDA TAKİPTEKİ ALACAKLAR PATLADI

Takipteki alacaklarda konut kredilerindeki artış yüzde 30 olurken, taşıt kredilerinde yüzde 53’lük ciddi bir yükseliş dikkat çekti. En dikkat çekici yükselişler ise ihtiyaç kredilerinde yüzde 55, kredi kartlarında ise yüzde 180 oldu. 

KOBİ KREDİLERİNDE DURUM KRİTİK

Ticari kredilerde ise KOBİ’ler öne çıktı. KOBİ kredilerinde yüzde 23 oranında bir artış yaşanırken, takipteki alacaklarda bu oran yüzde 69’a kadar çıktı. KOBİ’ler için yapılan kredi düzenlemeleri, kredilerdeki büyümeyi sınırlasa da ödenmeyen borçların artışı endişe verici boyutlara ulaştı.

TAKİPTEKİ KREDİLERİN ORANI HIZLA YÜKSELİYOR

İhtiyaç kredisi ve kredi kartlarında takipteki alacakların kredilere oranı önemli bir artış gösterdi. 2024 başında yüzde 2 olan ihtiyaç kredilerindeki takipteki alacak oranı, 11 Ekim haftasında yüzde 3,5’e yükseldi. Aynı dönemde bireysel kredi kartlarında bu oran yüzde 1,37’den yüzde 2,75’e çıktı. Taşıt kredilerinde ise yüzde 0,15'ten yüzde 0,28’e, konut kredilerinde ise yüzde 0,11’den yüzde 0,13’e yükseldi.

KREDİ KARTLARINDA ORANLAR TAVAN YAPTI

Yılbaşından bu yana konut kredilerinin tüketici kredileri içindeki payı yüzde 16’dan yüzde 14’e, taşıt kredilerinin payı ise yüzde 4’ten yüzde 2’ye geriledi. Ancak ihtiyaç kredileri yüzde 37’de sabit kalırken, bireysel kredi kartlarının oranı yüzde 44’ten yüzde 47’ye yükseldi.