YERLİ E-TİCARET PLATFORMLARINA İHRACAT DESTEĞİ

Tüketicilerin korunmasına yönelik yasa kapsamında yapılan değişikliklerle, yerli e-ticaret platformlarına uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sunulması hedefleniyor. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa değişikliği, yerli firmaların ihracat faaliyetlerinde desteklenmesini amaçlıyor.

YERLİ FİRMALAR REKABET AVANTAJI KAZANACAK

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da (ETK) yapılan bu değişiklikle Türkiye’deki yerli e-ticaret platformlarının, vergisel yükümlülükler açısından rekabette zorlandıkları yabancı rakiplerine karşı korunmaları planlanıyor. Türkiye'de faaliyet gösteren yerli platformlar Kurumlar Vergisi, Dijital Hizmet Vergisi, Dijital Reklam Stopajı ve ETK Lisans Ücreti gibi mali yükümlülükleri karşılarken, yurt dışı menşeli platformlar bu vergilerden muaf tutuluyor. Bu durum, yerli firmaların küresel devler karşısında rekabet gücünü zayıflatıyordu. Yeni düzenlemeyle bu dengesizliğin giderilmesi hedefleniyor.

İHRACATA SAĞLANAN KATKIYA ORANLI DESTEK

Yeni kanunla birlikte, ihracata destek sağlayan e-ticaret platformlarının belirli şartlara uymaları kaydıyla çeşitli iyileştirmelerden faydalanmaları öngörülüyor. Bu kapsamda, yerli e-ticaret platformlarının yurt dışı pazarlara ulaşma kabiliyeti artacak. Yerli girişimcilerin ürünlerini dünya pazarına sunması kolaylaşırken, Türkiye’nin 2028 yılında 37,5 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşması bekleniyor.

PAZAR YERLERİNE İHRACAT MUAFİYETİ

Düzenlemeyle, ihracat muafiyeti sağlanarak e-ticaret platformlarının yüksek teknoloji yatırımlarına yönelik teşvikler artacak. Yurt dışına ürün satışı yapan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teşvik belgeleriyle gerçekleştirdikleri yatırımlarda, harcama toplamlarının iki katını lisans ücreti hesaplamasında net işlem hacminden düşebilecek. Bu düzenlemeyle yerli platformların uluslararası pazardaki faaliyetlerinin hızlanması ve e-ticaret sektöründe 10 milyarlarca dolarlık ek hacim oluşması bekleniyor.