KKM DÜŞTÜ, DÖVİZ MEVDUATLARI YÜKSELDİ

Geçen hafta kur korumalı mevduat (KKM) hesapları büyük bir düşüş yaşarken, döviz mevduatları ise yükseliş gösterdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ve Merkez Bankası’nın (TCMB) verileri bu eğilimi doğruluyor.

KKM HESAPLARINDA ÜÇ AYIN EN SERT DÜŞÜŞÜ

BDDK verilerine göre, 18 Ekim haftasında KKM hesaplarında 58,3 milyar TL'lik düşüş kaydedildi. Bu sert düşüş, KKM’nin toplam mevduatlar içindeki payını yüzde 7,87'ye çekerek Şubat 2022 seviyelerine geriletti. KKM hesapları, son haftalarda istikrarlı şekilde düşerken, bu durumun TL mevduatları ve dövize olan talepte artışa neden olduğu gözlemleniyor.

DÖVİZ MEVDUATLARINDA 2 MİLYAR DOLAR ARTIŞ

Merkez Bankası'nın haftalık verilerine göre, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları geçen hafta parite etkisinden arındırılmış olarak yaklaşık 2 milyar dolar arttı. Bu artışın büyük kısmı tüzel kişilerin döviz talebinden kaynaklanırken, bireysel hesaplarda küçük bir azalma görüldü. Verilere göre, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı dolar karşılığı 11 Ekim haftasında 166,9 milyar dolarken, 18 Ekim haftasında 169,6 milyar dolara yükseldi.

TL MEVDUATLARINDA 2018'DEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYE

18 Ekim haftasında TL mevduatlarının toplam mevduatlar içindeki payı yüzde 55,1'e çıkarak Mart 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. BDDK verilerine göre, standart TL mevduatlar geçen hafta 189,3 milyar lira artarak 10 trilyon liraya yaklaştı. Bankacılık sektörü kaynakları, Merkez Bankası'nın TL’de istikrarı sağlama çabalarının bu yükselişi desteklediğini belirtiyor.

MERKEZ BANKASI REZERVLERİNDE TARİHİ ZİRVE

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 18 Ekim haftasında 159,4 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. TCMB verilerine göre, brüt döviz rezervleri 93,8 milyar dolara, altın rezervleri ise 65,6 milyar dolara yükseldi. TCMB’nin swap hariç net rezervleri ise 40,5 milyar dolara çıkarak güçlü bir artış sergiledi.