HAZİNENİN 2025 FİNANSMAN PROGRAMI YAYIMLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılı için toplam 3 trilyon 241,9 milyar liralık borç servisi planladığını açıkladı. Programda, 1 trilyon 373,2 milyar lira anapara ve 1 trilyon 868,7 milyar lira faiz ödemesi öngörülüyor.

2025'TE 2 TRİLYON 845,5 MİLYAR LİRA İÇ BORÇLANMA HEDEFLENİYOR

2025 yılı Hazine Finansman Programı’na göre, borç servisinin 2 trilyon 385 milyar liralık kısmı iç borç, 856,9 milyar liralık kısmı ise dış borçla karşılanacak. İç borçlanmada toplam 2 trilyon 229 milyar lira piyasaya, 156 milyar lira kamu kurumlarına yapılacak ödemelerden oluşacak. Uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ve kira sertifikaları yoluyla 11 milyar dolar finansman sağlanması da planlanıyor.

YABANCI YATIRIMCI İLGİ GÖSTERDİ

2024 yılında gerçekleşen tahvil ihraçlarında özellikle temmuz ayında çıkarılan 1,75 milyar dolar ve ekim ayında ihraç edilen 3,5 milyar dolar tutarındaki tahvillere yabancı yatırımcının yoğun ilgisi gözlendi. Piyasalar yaz dönemine girmeden yıllık finansman ihtiyacının %70’ini karşılayan Bakanlık, son ihraçla dış borç stokunun vadesini uzatarak refinansman riskini azaltmayı hedefledi.

ALTIN TAHVİLLERİ VE KİRA SERTİFİKALARI İHRACATINDA BÜYÜK ARTIŞ

Altın tahvilleri ve altına dayalı kira sertifikalarıyla sermaye piyasalarında da genişlemeye giden Hazine, 2024 yılında toplam 131,8 ton altın karşılığı tahvil ve sertifika ihracı gerçekleştirdi. Özellikle yatırım fonları ve bankalar gibi finans kuruluşlarına yönelik bu ihraçlar, sermaye piyasalarının güçlendirilmesi yönünde atılan adımlardan biri olarak öne çıktı.

2025 YILI İÇİN ÇEŞİTLİ FİNANSMAN STRATEJİLERİ GÜNDEMDE

Program kapsamında, Türk lirası cinsinden kuponlu tahvil ihracına devam edileceği ve enflasyona endeksli tahvillerin de ihraç edilebileceği belirtildi. Ayrıca, döviz cinsi tahvil ihraçlarında ABD dolarının yanı sıra uygun koşullarda diğer döviz birimlerinin de kullanılabileceği ifade edildi. Yeşil tahvil, sosyal tahvil gibi sürdürülebilir finansman araçlarının ihraç edilmesiyle piyasa çeşitliliğinin artırılması da amaçlanıyor.