KADINLAR ENFLASYONA KARŞI DAHA HASSAS
Merkez Bankası araştırması, tüketicilerin algıladığı enflasyondaki yükselişin beklentileri artırarak atalet yarattığını ortaya koydu. Türkiye’de hissedilen enflasyonun yüksek oluşu, beklentilerde de artışa yol açarken, özellikle kadınlar ve düşük gelirli gruplar enflasyona karşı daha hassas.
ENFLASYON ALGILARINDA KADINLAR VE DÜŞÜK GELİRLİLER ÖNE ÇIKIYOR
Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu'ndaki çalışmaya göre, kadınlar ve düşük gelirli grupların enflasyon beklentileri, bu kesimlerin hissettikleri enflasyon oranına göre erkeklere ve yüksek gelirli gruplara oranla daha yüksek oluştu. Düşük gelirli gruplar, en yüksek enflasyon beklentisini ifade eden kesim olurken, yaş gruplarında ise 16-24 yaş grubunun enflasyona duyarlılığı daha fazla olarak tespit edildi.
HİSSEDİLEN ENFLASYONUN YÜKSELMESİ, BEKLENTİLERİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR
Türkiye'de hissedilen enflasyon ile geleceğe dair enflasyon beklentisi arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Araştırmaya göre, hissedilen enflasyondaki 1 birimlik artış, beklenen enflasyonu ortalama 0,64 birim yükseltiyor. Bu güçlü bağlantı, tüketicilerin gelecekteki fiyat artışlarına yönelik beklentilerini şekillendirerek harcama ve tasarruf kararlarına etki ediyor.
DEZENFLASYON DÖNEMİNDE BEKLENTİLER DÜŞÜŞ GÖSTERDİ
2024 yılının ocak-mayıs döneminde enflasyonun yükselişi tüketicilerin beklentilerini artırırken, haziran sonrası sıkı para politikalarının devreye girmesiyle beklentilerde düşüş kaydedildi. Merkez Bankası ekonomistleri, tüketicilerin enflasyon algısında sağlanan iyileşmenin, enflasyon beklentilerinin de düşmesine katkı sağladığını belirtti.