TÜKETİM SEPETİ MALİYETİ 3 EURO ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye'de 2023 yılında mal ve hizmetlerden oluşan tüketim sepetinin maliyeti 3 Euro artışla 39 Euro’ya yükseldi. Aynı sepet, AB ülkelerinde 100 Euro karşılığında satın alınabiliyor.
TÜRKİYE’DE FİYAT DÜZEYİ 39 OLARAK BELİRLENDİ
TÜİK tarafından açıklanan "Satın Alma Gücü Paritesi" (SGP) verilerine göre, Türkiye'nin fiyat düzeyi endeksi 2023 yılında 39 olarak kaydedildi. Bu veri, AB genelinde 100 Euro karşılığı satın alınabilen mal ve hizmetlerin Türkiye’de 39 Euro karşılığı Türk lirası ile alınabileceğini ortaya koydu. 2022 yılında bu rakam 36 Euro olarak ölçülmüştü.
KİŞİ BAŞINA GSYH DEĞERİ AB ORTALAMASININ ALTINDA
Eurostat’ın açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) endeks değeri 2023 yılı için 72 olarak hesaplandı. Bu değer, Avrupa Birliği (AB) ortalaması olan 100’ün yüzde 28 altında kaldı. Karşılaştırmada, 27 AB üyesi ülkenin yanı sıra 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi ve 6 aday ülke de yer aldı. Kişi başına GSYH endeksinde en yüksek değer 237 ile Lüksemburg’da, en düşük değer ise 36 ile Arnavutluk ve Bosna-Hersek’te kaydedildi.
FİİLİ BİREYSEL TÜKETİMDE TÜRKİYE'NİN DÜZEYİ 84
Fiili bireysel tüketim, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından sağlanan eğitim ve sağlık gibi hizmetleri de kapsıyor. Türkiye’nin fiili bireysel tüketim endeksi 2023 yılı için 84 olarak belirlenirken, AB ortalaması 100 olarak ölçüldü. Karşılaştırmada, fiili bireysel tüketim düzeyi en yüksek ülke 136 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 41 ile Arnavutluk oldu.
AB’DE 100 EURO’LUK SEPET, TÜRKİYE’DE 39 EURO
Satın Alma Gücü Paritesi, ülkelerin ulusal para birimlerinin döviz kuruna göre alım gücünü karşılaştırıyor. Fiyat düzeyi endeksi, bir ülkenin karşılaştırıldığı ülke grubuna göre fiyatlarının yüksek ya da düşük olduğunu ifade ediyor.