ARSLAN: YERLİ ÜRETİME ÖNEM VERİLMELİ

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, krizden çıkış için tarıma ve tarım-sanayi işbirliğine dayalı yerli üretime öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Arslan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesiyle yeni dönem için tarımda alınması gereken önlemleri sordu. Maliyetlerde ve pazar sorunundaki önceliklere dikkat çeken Milletvekili Kazım Arslan’ın yazılı sorusunda dikkat çektiği başlıklar şöyle:

“ÇİFTÇİ BORÇLARINDA KAPSAMLI YAPILANDIRMA ŞART”

“Beyaz et sektörü üreticilerinin elektrik abonelikleri ticari tarifeden faturalandırılmaktadır. Bu tarifenin tarımsal abonelik faturasına geçirilmesi için bir çalışma yapılmalı. “İyi tarım” uygulamalarında üreticiye verilen hibe desteğinin “grup” ve “bireysel sertifika” ayrımı yapılmadan, bir yıl önceki destek miktarına döndürülmesi yönünde adım atılmalı. Çiftçilerimizin borçlarının bir defaya mahsus olmak üzere, yapılandırma kapsamına alınarak beş yıl taksitli ödenmesi yönünde bir çalışma yapılmalı.”

“ÇİFTÇİNİN PAZAR VE DEPOLAMA SORUNUNA MAKRO PLANLAMA GEREKLİ”

“Yetiştirilen ürünlerin değerinde satılabilmesi, pazar sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla, Denizli ve ülke genelinde yeni dönemde tarımsal sanayi tesisleri için makro planlamaya gidilmeli. Denizli ve ülke genelinde henüz yeterli çözüme kavuşmamış olan lisanslı depoculuk, ürün ihtisas borsaları, soğuk hava depoları, tasnifleme ambalajlama alanlarında yeni teşviklere gidilmeli. Tarımsal desteklerin ürün bazında ihtisaslaşmış üretici birlikleri üzerinden üreticilere ulaştırılmasının adımı atılmalı. Yeni Büyükşehir Yasasının ardından mahalleye dönüşen yerlerde hayvancılık faaliyetlerine devam edemeyen Denizlililere ve diğer büyükşehir olan illerdeki hayvancılarımıza, hayvancılığa devam edebilmeleri adına gerekli altyapısı hazırlanmış alanların açılması, bu hizmetlerin belediye ve bakanlık eliyle sağlanması hususunda çalışmalar hızlanmalı.”

“JEOTERMAL İÇİN YENİ MODEL DEVREYE GİRMELİ”

“Denizli’de ve diğer jeotermal potansiyeli olan şehirlerde, jeotermal enerji yoluyla ısınan organize sera bölgelerinde kullanılan sıcak suyun reenjeksiyon modeliyle hızla ana arter veya paralel kuyulara gönderilmesi gerekirken, açıkta bırakılan suyun Menderes havzası ve Ege Denizi civarındaki verimli araziyi kirleterek ilerlediği bilinmektedir. Bakanlık bu konuda bir hasar tespit çalışması yaparak ilgili bakanlıklar ve belediyelerle reenjeksiyon modelinin yaygınlaştırılması yoluna gitmeli.”

“ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ YENİDEN ELE ALINMALI”

“Çiftçi Kayıt Sistemine kabul edilmeyen “ecrimisil ile ekilip dikilen alanlar”ın çiftçi desteklerinden yararlandırılabilmesi için çalışma yapılmalıdır. Denizli ve Türkiye’de verasetle duran, intikalleri sonuçlanmadığı için Çiftçi Kayıt sistemine dahil edilmeyen ve tarımsal destekten yararlanamayan tarım arazilerinin büyüklüğü göz önüne alındığında, bu durumdaki arazinin de tarımsal destek alabilmesi için girişimde bulunulmalıdır. Ayrıca, ihraç ürünlerimizden nar ve ayvadaki pestisit kalıntı değerlerinin AB Gıda Konteksine uygun hale getirilerek yerli zirai mücadele ilacı olarak kullanımı için bakanlık gerekli altyapı ve izin çalışmalarını sağlamalıdır. Nar üretiminde kayba yol açan yaprak bitiyle mücadelede bakanlıkça tavsiyeli ürünlerin ülkemizdeki MRL limitleri oldukça düşük olduğundan, sözleşmeli tarım yapan ihracatçı firmalar tarafından AB ülkelerinde narda MRL listesinde yer alan imidacloprid aktif maddeli bitki koruma ürünlerinin serbest bırakılması konusunda bir çalışma yapılmalıdır.”