DENİZLİ TEKSTİLİNDE ÇIĞIR AÇACAK
Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde 1000 metrekarelik kapalı alanda uygulamaya başlayacakları Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi Merkezleriyle ilgili önemli ipuçları verdi.
Merkezlerinin uçak, helikopter, drone, yat ve araba parçalarının elde edilebileceği, giyilebilir elektronik tekstil ürünleri ile yenilikçi tekstil uygulamalarının gerçekleştirilebileceği son teknoloji makinalarla donatılmış bir yer olacağına dikkat çekti. Yenilikçi fikirlerin prototip ürünlere dönüştürülebileceği merkezlerinin, inovatif girişimlerin hayata geçirilmesinin önünü açacağını da kaydeden Başkan Erdoğan, “Bu merkezimiz, üst düzey teknolojisiyle, ARGE’ye imkân verecek. İsteyenlere, kozmetik ve damar içi ilaç uygulamaları ürünleri gibi katma değeri yüksek sektörel alanlar üzerine çalışma imkânı sağlayacak. Burada ayrıca, fonksiyonel kumaş elde etmeye ve plazma teknolojisine yönelik uygulamalar da araştırılabilecek. Spor teknik tekstillere yönelik sentetik kumaşlarla ilgili yenilikçi üretim de yapılabilecek” dedi. Geçen yıl DTO olarak neler yaptıkları ile 2020’de hayata geçirmeyi planladıkları projelerini açıklamak üzere hizmet binalarındaki Meclis Salonlarında basın toplantısı düzenleyen Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, 2019’da birçok etkinliğe imza attıklarını hatırlattı.
ERDOĞAN: “DİP İLE, ÜYELERİMİZE 141 ADRESTE ÖZEL İNDİRİM SAĞLADIK”
Üyelerinin özel indirimden faydalanmaları için ülkenin dört bir yanında, 11 farklı sektörden 141 adresi kapsayan, Denizli İndirim Programı (DİP) başlattıklarını da anımsatan Başkan Erdoğan, “DİP’i ilk duyurduğumuz tarih, 27 Haziran 2019. Büyük ilgi gören kampanyamızın güncel bilgilerinin yer aldığı internette dip.dto.org.tr adresindeki sayfamız, 27 Haziran ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında, 40.399 kez ziyaret edildi. Bugün itibariyle, tıklanma sayısı 42.210’a ulaştı. DİP’e dahil ettiğimiz sektörler arasında ise sağlık, eğitim, konaklama, akaryakıt, filo ve araç kiralama, kargo, ulaşım, yazılım, ev temel ihtiyaçlar, kuru temizleme, spor ve kişisel bakım var” diye konuştu. Öte yandan, sektör bazlı projeler de ürettiklerini belirten Başkan Erdoğan, inşaat sektöründeki daralmayı görerek DTO’dan Herkes İçin Konut Desteği Kampanyası başlattıklarını, bu sayede iç piyasaya 120 Milyon TL’lik finansal bir hareketlilik getirdiklerini vurguladı.
ERDOĞAN: “5 MİLYON EURO’LUK PROJEMİZİN MERKEZİNİ HAZIRLIYORUZ”
Erdoğan ayrıca, göreve geldikleri günden bu yana, ihracat ve istihdamda lokomotif sektör olan tekstilde, katma değerli ürünlere geçilebilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Başkan Erdoğan, “Bunların en büyüğü olan, Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi ile, Denizli tarihinde bir ilke imza attık! Hibe miktarı ve içerik bakımından şehrimizde bir ilk olan, tamamı Avrupa Birliği’nden hibe 5 Milyon Euro bütçeli projemizi, başlama aşamasına kadar getirdik. Denizli Organize Sanayi Bölgemizde, 1000 metrekare kapalı yerimizi ayarladık. İsteyen, yenilikçi ürünler için burada çalışıp, prototip ürün yani numune üretebilecek. Bunun için gerekli makina parkı oluşturacağız. Ekibimiz, modern bir merkez için gerekli olan ihale ve makina alım hazırlıklarına başladı. Bu merkezde, uçak, helikopter, drone, yat, araba, kayak takımı ve gitar gibi enstrümanların parçaları, elde edilebilecek. Giyilebilir elektronik tekstil ürünlerinin prototip üretimleri ile yenilikçi tekstil uygulamaları gerçekleştirilebilecek. Kozmetik ve damar içi ilaç uygulamaları gibi katma değeri yüksek ürünler ile konular üzerine çalışma imkânı sağlayacak. Merkezimizde, fonksiyonel kumaş elde etmeye ve plazma teknolojisine yönelik uygulamalar da çalışılabilecek. Ayrıca, spor teknik tekstillere yönelik sentetik kumaşlarla ilgili araştırmalar ile prototip üretimleri yapılabilecek” dedi.
DENİZLİ’DEKİ YABANCI ORTAKLI FİRMA SAYISI, 2 YILDA %330 ARTTI
Girişimci ruhuyla tanınan ve bunu ticaretine yansıtan Denizli’nin yabancı yatırımcıların gözdesi haline geldiğine de dikkat çeken DTO Başkanı Uğur Erdoğan, “93 yıllık oda tarihimizde, 2 yıl öncesinde 56 olan Denizli’mizdeki yabancı ortaklı firma sayısı, şimdi 185; %330 artış oldu. Sadece 2019’da kurulan yabancı ortaklı firmalarımızın sayısı ise, 56. Tabiiyetleri de genelde Amerika, İngiltere, Çin, Almanya, Rusya, Fransa, İran, İtalya, Hollanda, Azerbaycan, İsviçre, Kanada ve Avustralya gibi ülkeler.” dedi.
ERDOĞAN: “GEÇEN YIL, 40 FARKLI EĞİTİM VERDİK”
Üyelerinin ihtiyaç duyduğu her türlü bilgilendirmeyi yaptıklarına da dikkat çeken Denizli Ticaret Odası Başkanı Erdoğan, “Üyelerimize, kişisel ve mesleki gelişim eğitimi imkânı sağladık. Çok sayıda eğitim ile kurs ve toplantı düzenledik. 2018’de belirlediğimiz bir takvim dahilinde, 2019’da finansman ve muhasebe, dış ticaret, e-ticaret, e-ihracat, endüstri 4.0 gibi konularda 40 farklı eğitim verdik” diye konuştu.
DTO, 7 GÜN 24 SAAT HİZMET VERİR HALE GELDİ
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteği sağlayarak, üyelerin uluslararası organizasyonlara katılmalarını kolaylaştırdıklarını da dile getiren Başkan Erdoğan, “KOSGEB’in katkısıyla, üyelerimizi yurt içi ve yurt dışı fuarlara ulaştırıyoruz. Sadece son 1 yıl içinde, 528 üyemizi yurt dışı ve yurt içinde düzenlenen fuarlar ile inceleme ve iş gezilerine götürdük” dedi.
BAŞKAN ERDOĞAN: “HİZMETİ, ÜYELERİMİZİN AYAĞINA GETİRDİK”
Konuşmasında, odalarında KGF Şubesi, KOSGEB İrtibat Ofisi, Denizli ABİGEM, EBİC EGE (Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi) ile İhracat Destek Ofisi birimleri kurduklarını da belirten Başkan Erdoğan, “İşlemlerini yerinde ve hızlı yapabilmeleri için, diğer kurumlardaki hizmeti üyelerimizin ayağına getirdik… İş ve işlemlerin, 7 gün 24 saat online yapılabilmesi için gerekli dijital alt yapıyı kurduk. Üyelerimiz artık her türlü bilgi ve belgeye anında ulaşabiliyor. Ödemelerini de internet ortamında yapabiliyorlar. Üyelerimizin odamıza kadar gelmesine gerek kalmıyor. Üyelerimize, aynı zamanda yoğun bir şekilde bilgi ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Mayıs ayından itibaren de üyelerimize sayısal takograf belgelerini odamızdan vermeye başladık. 2019’da 7 aylık dönemde, 694 sayısal takograf belgesi düzenledik” diye konuştu.