“EKONOMİK KAYBIMIZ SÜRÜYOR”
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2019 Mart ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Mart 2019 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.136,65 TL olarak hesaplandı.
Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6.472,23 Lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %1,63 oranında yükseldiğini gösteriyor.
Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %1,09 oranında arttı ve 2.419,23 Lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı Mart ayında 2.498,13 Lira olarak tahmin edildi.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mart 2019 verilerine göre günlük 52,35 TL olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.570,47 TL oldu. Mart 2019 itibarı ile ortalama 3.786,21 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %41,48’ini oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 927,66 TL olarak belirlenen kira gideri ise Mart 2019 ortalama maaşının %24,50’sine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %65,98’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %34,02’si kaldı.
Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mart 2019 maaşından geriye yalnızca 1288,07 TL kaldı.
Mart ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını değerlendiren Türk Büro Sen (TBS) Denizli Şube Başkanı Hüseyin Utangaç, maaşlarda yaşanan reel kayıpların telafisini talep ederek,” Önümüzdeki ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme dönemine yaklaşırken kamu çalışanları 15 Mayıs yetki sürecinde işi ehline teslim etmeli, ve o masaya Türkiye Kamu-Sen yetkili konfederasyon olarak oturtmalıdır” dedi.
Son günlerde toplu sözleşme masasına tek oturabilmek için açıklamalar yapan malum-sen’e de seslenen Utangaç, “biz o masaya onların lütfu ile değil, kanunun bize verdiği yetkiyle oturuyoruz.
Kamu çalışanlarının son bir yıl içerisinde zorunlu harcamalarına 942.75 lira zam geldi. Biz, bu gerçekler ışığında memurların gelirlerini artırmak için mücadele ederken, yetkili olduğunu söyleyen sendikalar kendi gelirlerini artırmak için dayanışma aidatı peşinden koşmaktadır. Yaşanan ekonomik gelişmeler karşısında memur ve emeklinin kaybı sürerken, bunların telafisi noktasında memur ve emekliye ek zam isteğimizi bir kez daha yineliyoruz. Buçuk zamma imza atıp kenara çekilenler, son günlerde toplu sözleşme masasına ilişkin değerlendirmelerde bulunup yetkili olmanın ne kadar değersiz olduğundan yakınmaktadırlar. Kamu çalışanları gayet iyi biliyor ki, son 10 yıldır yetkili olan konfederasyon kendileridir. Doğal olarak yetkiyi değersizleştiren de ta kendileridir. Memurun sorunları hariç diğer bütün işlerle ilgilenen malum-sen’in tek derdi Türkiye Kamu-Sen’i o masadan kaldırmaktır. Biz o masaya onların lütfu ile değil, kanunun bize verdiği yetkiyle oturuyoruz. Yetkili konfederasyon bu işleri bir kenara bırakıp, memurun gerçek gündemine dönmelidir. Önümüzdeki Ağustos ayında yapılacak toplu sözleşme dönemine yaklaşırken kamu çalışanları 15 Mayıs yetki sürecinde işi ehline teslim etmeli, ve o masaya Türkiye Kamu-Sen yetkili konfederasyon olarak oturtmalıdır” diye konuştu.
MESUT GÜLER