EMEKLİ DE EK ZAM İSTEDİ
Türk Emekli-Sen Denizli Şube Başkanı ve Birleşik Emekliler Derneği İl Temsilcisi Mustafa Yılmaz, artan eflasyon karşısında maaşlarının eridiğini belirterek emekliye de ek zam yapılmasını istedi.
Milyonlarca emeklinin maaşının enflasyon karşısında eriğini belirten Yılmaz, "Memura, emekliye kaşıkla, kendilerine kepçeyle zam yaptılar. Milyonlarca vatandaşın maaşı enflasyon altında erirken, emekli vekil maaşı yeni yılda 10.600- TL’den 13.400- TL’ye çıkacak. Pahalı mazot, pahalı gübre ve tohum, üreticilerin maliyetlerini yükselttiği için, buğday ve fındıkta yaşanan rekolte düşüklüğü de eklendiğinde çiftçi maliyetine bile ürün satamaz duruma düşürüldü.Siyasi İrade kendilerine zam yaparken; ithalat tarım sektörünü vurdu, sanayi sektörü konkordatoya başladı. Çiftçi ürettiği malı satamadığı için bankalar tarlalara ve fabrikalara el koymaya başladı.Dövize, doğalgaza, elektriğe, suya yapılan zamlar, bedelli askerlikten, imar affından gelen paralar bile devletin masraflarını karşılamaz hale geldi.Fahiş fiyatlarla yapılan köprüler, her yağmur sonrası çöken sözde duble yollar, bütün hazineyi bitirdiği gibi ülkemizi en az 20 yıl borç ödemeye ve nakit sıkıntısına soktu.Dağlarımızda kendiliğinden üremiş olan asırlık zeytin ağaçlarını kesip otel yaparsak; yakında zeytini, zeytinyağını da ithal edeceğiz” dedi.
“YOKSULLAŞMAKTAN KURTARIN”
Emeklinin yoksullaşmaktan kurtarılmasını isteyen Yılmaz, “2019 yılı memur ve emekli maaşlarına ilk 6 ay %4, ikinci 6 ay için %5 zam yapılacak. 2019 yılı 12 aylık ortalama zam oranı %6,6 demektir.2019 yılı bütçesinde, iktidar enflasyon hedefini %15,9 belirlemesine rağmen memur ve emeklilerine %6,6 ortalama zam yapıyor.Emekli Maaşlarına; reel gelir, artı refah payı artışı üstünde, bir zam olursa o zaman zam yapılmış olur. Enflasyon %16, büyüme %5 ise, zam olması için %21 ‘in üstünde bir artış olması gerekir. Bunu da yılbaşında peşin almalıyız. 6 ay sonra alacağımız enflasyon farkı, zaten aşınmış bir farktır. Devlet bu farkı geç vererek, maaşımızdan birde enflasyon vergisi alacaktır.
Emekliye verilen enflasyon farkı için ortalama TÜFE oranları temel alınıyor. Emeklinin harcama sepeti içinde gıda gibi enflasyonun üstünde artan harcamaların payı %41 iken; emeklinin enflasyonu açıklanan TÜFE oranından çok daha yüksektir. Bunun için maaş ve ücret düzenlemelerinde geçinme endeksi esas alınmalıdır.Toplu sözleşmelerde imza yetkisine sahip sarı sendika memur ve emeklinin hakkını savunmuyor. Hükümetin vereceğinden de az zam isteyip, toplu sözleşmeyi imzalıyorlar. Nerede memur, nerede emekli, nerede sendika? Emekliler; maaşları düzeltilerek ezilmekten, yoksullaşmaktan kurtarılmalı ve insanca yaşama hakkına kavuşmalıdır. Çok mu şey istiyoruz acaba yüzde yirmi altıyı rahatlıkla cebine atanlardan" diye konuştu.
MESUT GÜLER