“ESNAFTAN ALIN”
Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanvekili Mehmet Ali Erbeği, okulların açılmasına sayılı günler kala velileri uyardı.
Yaklaşan yeni eğitim öğretim yılı nedeniyle velilerin kırtasiye alışverişlerini kırtasiyeci esnaftan yapmalarının önemini vurgulayan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanvekili Mehmet Ali Erbeği, “Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına az bir zaman kaldı. Veliler ise kırtasiye ve okul alışverişlerine başladı. Bu alışverişler kırtasiyeci esnafından yapılmalı. Çünkü öğrencilerimizin okulda tüm gün temas halinde bulunduğu ve kullandığı defter, kalem, silgi, çanta vb. ürünlerin sağlıklı ve kaliteli olması gerekiyor. Merdivenaltı kalitesiz ve çok ucuz ürünler çocuklarımızın sağlığını tehlikeye sokar. Tanıdığınız esnafın satığı ürünler denetim ve kontrolü yapılmış güvenli ürünlerdir” dedi.
“SAĞLIKSIZ ÜRÜNLER TERCİH EDİLMEMELİ”
Okul alışverişlerinde kalitesiz ve sağlıksız malzemelerin tercih edilmemesi gerektiğine dikkati çeken
Erbeği, “2018-2019 Eğitim Öğretim yılının başlamasına az zaman kala anne babalar okul alışverişlerine başladı. Çocuklarımızın okulda kullanacağı kitap, kalem, defter, silgi, çanta, boya vb. ürünler en çok kullanılan ve çocuklarımızın sürekli temas ettiği ürünler. Dolayısıyla bunların cilde ve sağlığa zarar vermemesi gerekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 buçuk milyon ürünü denetledi. Bu ürünlerin yüzde 99'u güvenilir yüzde 1'lik kısmı ise sağlığa zararlı ürünler. 2011'de yüzde 54'ü güvenilirken sektörün gelişimi ile yüzde 99'a çıktı. Bu nedenle okul malzemeleri mutlaka kırtasiyeci esnafından alınmalı. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Onlar eğitim alırken sağlıklarından olmamalı” diye konuştu.
“KALİTEYE BAKIN”
Okulların başlamasına az zaman kala bir çok AVM'de ve zincir marketlerde ucuz kırtasiye ürünlerinin satışa sunulduğunu hatırlatan Erbeği, “Çocuklarımızın sağlığını tehdit eden ve denetimlerde sağlıksız çıkan kalitesiz ürünlere kesinlikle yönelinmemeli. Bugün bir çocuk için okul alışverişi 250 - 500 TL arasında bir harcamaya tekabül ediyor. Vatandaşlarımız daha uygun olsun diye esnaftan değil de uzakdoğudan ital edilen ve merdivenaltı ürünlerden tercih etmemeli. Markası ve nerede üretildiği belli olmayan, CE ve TSE damgası olmayan birçok ürün maalesef okulların açılmasına az zaman kala piyasada daha çok görülüyor. Aynı zamanda kırtasiye sektörümüzün gelişmesi için de bu önemli. Her yıl 15 milyar TL'lik kırtasiye alışverişi yapılıyor. Kırtasiye pazarımız ise 4 Milyar dolar. Sektörün gelişimine katkıda bulunmak ve çocuklarımızın sağlığını korumak adına, okul alışverişlerinde esnaf en doğru tercih olacaktır” şeklinde konuştu.
MESUT GÜLER