İŞLETME KURMADAN DA KREDİ MÜRACAATI YAPILABİLECEK

Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol, KOSGEB'in Girişimcilik Destek Programı'nda yeni düzenlemeler yapıldığını  söyledi.

   Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Musa Çelikkol,  “Artık girişimciler işletmelerini kurmadan KOSGEB'e kredi için müracaat edebilecekler” dedi.

Başkan Çelikkol,  “1 Şubat 2017 tarihinde başlayan yeni süreç ile birlikte daha önceden KOSGEB onaylı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerini tamamlayıp sertifikasını alan girişimcilerin işletmelerini açtıktan sonra KOSGEB'e başvuru yapma şartı yürürlükten kaldırılarak, girişimcilerin iş yerlerini açmadan önce KOSGEB'e kredi müracaatında bulunabilmelerinin önü açıldı” diye konuştu.

Yapılan bu değişiklikten sonra işletmesini kurup da şu an hala KOSGEB'e müracaat etmeyen girişimcilerin 31 Aralık 2017 tarihine kadar KOSGEB'e müracaat ederek Girişimcilik Destek Programından faydalanabileceklerini kaydeden Çelikkol,  “Bu tarihten sonra yalnızca işletmelerini açmadan KOSGEB'e müracaat eden girişimcilere onay verilecek. İşletmelerini kurmadan KOSGEB'e müracaat eden girişimcilerin başvuru formları, oluşturulan kurullar tarafından kurulacak işletmelerin sürdürülebilirlik, kârlılık ve sektörel fırsatlar gibi kriterlere göre değerlendirilecek ve yapılan değerlendirmeler neticesinde olumlu ya da olumsuz sonuç esnaf adayına bildirilecek” şeklinde konuştu.

KOSGEB Müdürlükleri tarafından başvurusu onaylanan girişimci adaylarının 90 gün içerisinde işletmesini kurup, kurduğu işletmeyi KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırarak ilgili KOSGEB Müdürlüğü'ne gidip taahhütname imzalaması gerektiğini de anlatan Çelikkol,  “Bu işlemleri 90 gün içerisinde yapmayan girişimci adaylarının başvuruları reddedilecek. Bir girişimci adayının en fazla üç kez başvuru hakkı bulunuyor. Yapılan bu başvurularda üç kez üst üste olumsuz sonuç alındığında girişimci adayının başvuru hakkı kaybolacak. Bir girişimci bu destek programından yalnızca bir kez faydalanabilecek. Bu yeni sistem ile aç kapa işlemlerinin önüne geçilmiş olacak. En önemlisi de kredi alamadığı için iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafın zarar etmesi ve bu şekilde verimsiz yatırımların önüne geçilmesi sağlanmış olacak' dedi.

BAŞVURALAR 20 ŞUBAT 2017'YE KADAR YAPILACAK

Bilindiği üzere, 2016 yılı Aralık ayında KOSGEB tarafından verilen 50 bin TL üst limitli Sıfır Faizli İşletme Kredisi için 244 bin 988 kişinin müracaat ettiğini sadece 15 bin kişinin yararlandığını belirten Çelikkol,  “Kredi alamayan 230 bin kişinin 2017 yılında yeniden müracaat etmelerine gerek yok. Ayrıca işlerinin yoğunluğu ve gerekli evrakları hazırlayamadığı için kredi için mürücaat edemeyenlere de yeni bir hak verilerek kredi için müracaat edebilecekler” dedi.

  1. Çelikkol, “Bu çerçevede, KOSGEB tarafından KOSGEB veri tabanına kayıtlı, güncel KOBİ Beyannamesi onaylı ve KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan KOBİ'lere, yine aynı şekilde 50 bin TL üst limitli, 12 ay ödemesiz, geri kalanı 3 ayda bir eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 ay vadeli KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği verilecektir. 2016 yılı Aralık ayında verilen KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğinden yararlanamayan ve gerekli şartları taşıyan yaklaşık 230 bin KOBİ'nin tekrar başvuru yapmalarına gerek kalmaksızın önceki başvurularının geçerli sayılacak” diye konuştu. Çelikkol, Ayrıca, daha önce başvuru yapamayan özellikle mikro işletmelerin (net satış hasılatı 1 milyon TL'nin altında olan ve 10 kişiden az çalışanı bulunan) yeni başvuru yapabilecekler. Başvuru yapan tüm işletmeleri öncelikle güvenlik soruşturmasından geçirilecek. Güvenlik soruşturmasında sorun çıkmayan işletmelerin çalışan sayısı ve net satış hasılatı daha az olandan başlayarak sıralanarak kredilendirilecek. Başvurular 20 Şubat 2017 tarihine kadar 'sifirfaiz 2017.kosgeb.gov.tr' internet adresi üzerinden yapılacak. Yeni başvuru yapacak olan KOBİ'lerin KOSGEB veri tabanına kayıt olmaları ve onaylı KOBİ Beyannamelerinin olması gereklidir. Ayrıca, teminat sıkıntısı çeken işletmelere Kredi Garanti Fonu ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliklerinin de taraf olacağı ve böylelikle bankaların teminat ve kefalet konusunda daha olumlu değerlendirme yapacak. 27 Şubat 2017 tarihinden itibaren de kredi faiz desteğine hak kazanan işletmelere SMS ve bilgilendirme e-postası gönderilecek” şeklinde konuştu. MESUT GÜLER