Sanayiciden ‘ağır bilanço’ uyarısı

Denizli’den yapılan ihracat yüzde 15,8 ile düşüş seyrini sürdürdü. Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu maliyetlerdeki artışı işaret etti, döviz üzerindeki baskının kaldırılmasını istedi. Kasapoğlu; “Uygulanan ekonomi politikası ihracatı zorlaştırıyor. Önlem alınmazsa dış ticaret açığı mevcut serisini her geçen ay daha ağır bilançolarla devam ettirecektir" uyarısında bulundu.

SELAMİ AYDIN

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Mart ayında Denizli’den yapılan ihracat yüzde 15,8 düşüş ile 418, 8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Tekstilin yaygın olduğu kentte en fazla ihracatı 98 milyon dolar ile hazır giyim sektörü gerçekleştirdi. İhracat rakamlarını değerlendiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli ihracatındaki düşüşün mart ayında da sürdüğünü belirterek; Cari açık üç ayda 34.9 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Uygulanan ekonomi politikası ihracatı zorlaştırarak ithalatı cazip gale getiriyor” ifadelerini kullandı.

denizli sanayi ihracat"

DÖVİZ ÜZERİNDEKİ BASKI KALDIRILMALI

Enerji maliyetlerinin düşürülmesini ve kur üzerindeki baskının kaldırılmasını isteyen Kasapoğlu, “Enerji maliyetlerimiz rekabet ettiğimiz ve hedef pazarlarımız olan ülkelerin tabi olduğu maliyet seviyelerine düşürülerek sabitlenmeli. Döviz üzerindeki baskıyı kaldırmalıyız. Aksi takdirde aylardır artış gösteren dış ticaret açığımız mevcut serisini her geçen ay daha da ağır bilançolarla devam ettirecektir. Üretim ve ihracatı destekleyen politikalar oluşturmak zorundayız. Sürdürülebilir ve sağlıklı büyümenin temel yapı taşları olan imalat ve ihracatı destekleyecek sübvansiyonları ivedilikle devreye almalıyız” diye konuştu.

enflasyon

ENERJİ FİYATLARINDAKİ İNDİRİM ENFLASYONU OLUMLU ETKİLEDİ

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerini de değerlendiren DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, "Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi incelendiğinde ssanayinin 4 sektörünün yıllık değişimleri baz alınarak, madencilik ve taş ocakçılığında % 80,42, imalatta % 55,19, elektrik, gaz üretim ve dağıtımında %95,46, su temininde % 95,48'lik artışlar olduğunu gözlemliyoruz. Üretici fiyatlarında gerilemeyle, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makas daralıyor. Mart ayı itibariyle bahse konu fark, 11,9 seviyeleriyle iki yılın en düşük seviyesinde gözlemlendi. Şubat ve Mart'ta yapılan enerji indirimlerinin de beklentinin altındaki enflasyona etkisini görüyoruz. Nisan'da devreye alınan son doğal gaz ve elektrik indirimleriyle birlikte ÜFE'de ve enflasyonda düşüş eğiliminin devam edeceğini öngörüyoruz. Seçimlere 45-50 aralığında enflasyon rakamıyla gireceğini tahmin ediyoruz” dedi.