SANAYİCİLERİN BU YILKİ SON TOPLANTISININ ANA KONUSU KONKORDATO OLDU
Denizli Sanayi Odası Aralık ayı olağan meclis toplantısı, Oda hizmet binasında gerçekleştirildi. Toplantı, Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun sunuş konuşmasıyla başladı. 2018 yılının genel bir değerlendirmesini yapan Tosunoğlu, meclis üyelerinin yeni yılını da kutladı.
Meclis üyelerine yönelik konuşma yaparak Denizli’nin güncel ekonomik verilerini değerlendiren DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci’nin konuşması, ihracat, konkordato ve asgari ücret ekseninde yoğunlaştı. Uzun zamandan sonra ilk defa 300 Milyon Doların üzerine çıkan Denizli ihracatıyla sözlerine başlayan Keçeci, görmek istedikleri rakamlara yılın sonunda da olsa ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Denizli’nin Kasım 2018 ihracatı, aylık 301.10 Milyon Dolar olarak gerçekleşti. En son 2017 yılın Kasım ayında aylık 300 Milyon Dolar seviyesini gören ilin ihracatı bir kere de Mart 2018’de 313.17 Milyon Dolar ile rekor kırmıştı.
Sadece 'Makul Güvence Raporu' Alabilenler Konkordato İlan Edebilecek
Son dönemde ülke gündeminde yerini koruyan konkordato ile ilgili mevzuat değişikliğini de değerlendiren Keçeci, bundan sonra her isteyenin konkordato ilan edemeyeceğini belirtti.
Keçeci, “Konkordato ilan etmek isteyen ticari işletmelerin bundan böyle makul güvence raporu alması zorunlu hale geldi. Bu raporu da Kamu Gözetim Kurumu'ndan bağımsız denetçi unvanı alan serbest muhasebeci ve yeminli mali müşavirle konkordato komiseri verebilecek. 19 Aralık günü yayınlanan Resmi Gazetede şirketlerin konkordato projelerinin hazırlanması ve konkordato için mahkemeye başvurmadan önce Bağımsız Kamu Gözetim Kurumu'ndan yetki almış, Bağımsız Denetim Şirketleri tarafından mali tabloların denetlenmesi uygulaması geldi ve bu denetlenen mali tabloya göre sunulan projeye 'makul güvence raporu' verilmesi istenmiş. Yani bilançoyu kapan mahkemeye gidip ben yapılanmak istiyorum ya da konkordato talep ediyorum diyemeyecek. Önce bir bağımsız denetim şirketinden makul güvence almaya çalışacak. Bu makul güvence raporunu alan şirketler ancak mahkemeye başvurabilecek." şeklinde konuştu.
Keçeci: Asgari Ücret Artışını Saygıyla Karşılıyorum
2019 yılı için belirlenen asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Keçeci, “2019 yılında uygulanacak asgari ücret belli oldu. Bekar ve çocuksuz bir işçinin eline aylık 2 bin 20 TL geçecek. Böylelikle asgari ücrete %26.05, yani 417 TL zam yapılmış oldu. Belirlenen ücret çalışan kesim açısından beklentilerin altında yer alsa da 417 liralık artış sevindirdi. Bugünün koşullarında asgari geçimde zorlanan insanların durumu ortada, şartlar ağır ve zor. Diğer taraftan ise bu ücreti verecek olan sanayi kesiminin de ortaya çıkan masrafları kaldırması güç. İşveren bugün için istese de ekonomik koşullar nedeniyle asgari ücreti ödemekte zorlanacaktır. Zaten, elektrik, doğalgaz ve faizlerin yüksekliği, maliyetleri ciddi oranda arttırdı. Böyle bir ortamda asgari ücretin bu noktada belirlenmiş olması, işveren dünyasını, özellikle de emek yoğun bir sektör olan tekstili zorlayacaktır. Ancak asgari ücretle yaşayan insanların şartlarının zorluğu nedeniyle durumlarını saygıyla karşılıyorum. İşverenlerin bu ücreti karşılarken güçlük çekilmesi halinde, istihdamda sorunların ortaya çıkması da kaçınılmaz olacaktır' dedi.
Meclis toplantısına katılan, 8., 9. ve 13. Meslek Komiteleri de, kendi sektörleri ile ilgili sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Maden ve mermer sektöründen oluşan 13. Meslek Komitesi, yeni maden yasası ile ilgili çekincelerini dile getirerek hazırladıkları raporun ana hatlarını meclis üyeleriyle paylaştı.
HABER MERKEZİ