TARIM LİSELERİ HAMLESİYLE TÜRKİYE TARIM ÜSSÜ HALİNE GELECEK

Tarım liselerini yeniden yapılandırarak Türkiye'nin tarım üssü haline getirilmesine katkı sunmak için çalışmalarını yoğunlaştıran Millî Eğitim Bakanlığı, Denizli'nin Baklan ilçesinde Tarım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılış çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

MUSTAFA DEĞİRMENCİOĞLU

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yaptığı yazılı açıklamada, tarım alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve Türkiye'nin tarım üssü haline getirilmesine katkı sunmak amacıyla tarım liselerini yeniden yapılandırdıklarını ve özgün projeleri hayata geçirdiklerini belirtti.

YÜZDE 100'LÜK BIR ARTIŞ SÖZ KONUSU

Gıda tedarik zincirinde küresel ölçekte yaşanan sorunların, tarım ve hayvancılık alanını çok daha önemli bir sektör olarak ön plana çıkardığına işaret eden Bakan Özer, "Biz de Bakanlık olarak tarım liselerini yeniden yapılandırarak tarım alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve ülkemizin bir tarım üssü haline getirilmesine katkı sunmak amacıyla özgün projeler hayata geçirdik. Bu kapsamda 2020'de tarım alanında eğitim verilen okullarımızın sayısı 72 iken 2023 yılında bu sayıyı 144'e çıkardık. Yüzde 100'lük bir artış söz konusu oldu. Bununla birlikte 3 yeni okul açılışı için de çalışmalarımız devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin tarımsal üretim ve hayvan yetiştiriciliği potansiyelinin daha etkin ve verimli kullanılması amacıyla sayılarını artırdıkları tarım liselerine yoğun ilgi gösterildiğini ifade eden Özer, 2020-2021 eğitim öğretim yılında 9'uncu sınıfa 633 öğrenci yerleşirken 2022-2023 eğitim öğretim yılında bu okulları tercih eden öğrenci sayısının 2 bin 614'e ulaştığını, tarım alanındaki toplam öğrenci sayısının 2022-2023 eğitim öğretim yılında 10 bin 354'e yükseldiğini bildirdi.

ALTI YENİ TEMATİK TARIM LİSESİ AÇILDI, IKI TANE DAHA AÇILACAK

2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci almak üzere 6 tematik tarım mesleki ve teknik Anadolu Lisesi açıldığını belirten Bakan Özer, "Yeni okullarımızla beraber tarım alanında eğitim öğretim gören öğrenci sayısı daha da artacak." değerlendirmesinde bulundu.

Özer, Denizli'nin Baklan ilçesinde Tarım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ardahan'ın Göle ilçesinde Göle Tarım Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmak üzere 2 yeni okulun açılış çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

TARIM EĞITIM KAMPÜSÜ

Antalya'nın Aksu ilçesinde Hollanda modeli tarım ve hayvancılık çalışmalarını Türkiye'de uygulamak, mesleki eğitimde tarım ve hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanlarında niteliği artırmak ve iş gücü piyasası ile mesleki eğitim arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini sağlamak amacıyla 'Tarım Eğitim Kampüsü' temalı yeni okulun açılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydeden Bakan Özer, tarım alanı bulunan okulların üretim kapasitesine de değindiği açıklamasında, "2017 üretim gelirimiz 1 milyon 329 bin lira iken 2022 sonu itibarıyla bu miktar 7 milyon 926 bin liraya çıktı. Bu sayının her geçen gün arttırılması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor" dedi.