TÜRKİYE’DEKİ ODALAR TALEP EDİYOR, TOBB GERÇEKLEŞTİRİYOR

Corona virus salgını nedeniyle hükümet tarafından birçok önlem paketinin açıklandığı bugünlerde sanayicileri ilgilendiren önlemleri biraraya toplayan Denizli Sanayi Odası, üyelerini konuyla ilgili bilgilendirdi.

Tüm Türkiye’de yer alan 365 odanın üst kuruluşu niteliğindeki TOBB, her gün gerçekleştirdiği videkonferans ve telekonferanslarla illerin nabzını tutarak, üyesi olan oda ve borsalar aracılığıyla iş insanlarının taleplerini topluyor. Bu taleplerden sonuca ulaştırılanları günlük olarak yayınlayan TOBB’un “Sonuçlanan Talepler” dosyasında sanayicileri ilgilendiren kısımlar aşağıdaki gibi açıklandı;  
1.  Yiyecek-İçecek, Tekstil Konfeksiyon ve Etkinlik – Organizayon, Mobilya, Madencilik, İnşaat, Endüstriyel Mutfak, Araç Kiralama, Matbaacılık, Sağlık Hizmetleri sektörleri için Nisan, Mayıs ve Haziran’daki Muhtasar, KDV, SGK ödemeleri 6’şar ay ertelenecek. Firmalar bu ertelemeden yararlanıp yaralanamadıklarını www.gib.gov.tr adresi üzerinden kontrol edebilecek.
2.  KGF desteği 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak, böylece 350 milyar TL’nin üzerinde ilave kefalet limiti sağlanacak. Kullandırımlarda likidite ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere öncelik verilecek.
3. İhracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.
4. Reeskont kredisi geri ödemelerine 90 güne kadar vade uzatımı sağlanacak, yeni kullanımlara 12 ay ek taahhüt kapama süresi verilecek, kredi kullanım süreleri 240 güne ve uzun vadeliler için 720 güne çıkarılacak.
5.  Kamu bankaları ve bazı özel bankalar tarafından vadesi gelen çek, maaş, kredi, dönem sonu faizi gibi ödemeler için ilave kredi limiti tahsis edilecek.
6.  Geri kazanım payı (GEKAP) beyannameleri 6 ayda bir verilecek.
7.  Kapıkule Sınır Kapısı’nda (öncesinde Habur’da başlatılmıştı) tampon bölgede şoför, dorse veya konteyner değişimi başlatıldı. Uygulama İpsala ve Hamzabeyli kapılarına da
yaygınlaştırılacak.
8. Mart ayı KDV ve BA/BS beyannameleri ve ödemeleri 1 ay ertelendi.
9.  Kamu bankaları öncülüğünde “İş’e Devam Kredi Desteği” açıklandı. 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve yıllık %7,5 faiz oranlı kredi başvuruları 26 Mart 2020 tarihi itibariyle başlayacak
10.  Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanma şartları iyileştirildi. 600 gün sigorta primi şartı 450 güne, son 120 günlük prim ödeme şartı 60 güne indirildi. Kapatılan işletmeler için
başvuru belgeleri 10’dan 2’ye düşürüldü.
11. 1 Mart 2020 ile 30 Haziran 2020’ye kadar işyeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak.
12.  24 Mart 2020 öncesine ait ödenmeyen kredi/çek/senet/kredi kartı borçları, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödenir veya yeniden yapılandırılırsa, sicile işlenmeyecek.
13.  Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkartıldı.
14. Mikro ve küçük ölçekli işletmeler için geçerli olan “Ticari Alacak Sigortası” kapsamında orta ölçekli (cirosu 125 Milyon TL’ye kadar olan) işletmeler de dahil edildi.
15.  Tarım ve Orman Bakanlığı, 27 Mart itibariyle yaklaşık 1.9 Milyar TL’lik destekleme ödemesi yapacak.
16.  Haziran ayında Oda ve Borsalara ödenmesi gereken yıllık üyelik ve munzam aidatları, “gecikme zammı” ve “faiz” tahakkuk ettirilmeksizin Ekim 2020 tarihine ertelendi.
17.  İşletmelerin çeklerini ödeyebilmeleri için, tüm sektörlerde Kredi Garanti Fonu destekli 3 ay anapara ve faiz ödemesiz “Çek Ödeme Destek Kredisi” 30 Mart 2020’de uygulamaya alınacak.
18.  Kamu bankaları tarafından açıklanan “İşe Devam Kredi Desteği” yanında özel bankaların da katılabileceği %9,5 faizli, 3 ay ödemesiz 12 ay vadeli “Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği” paketi Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklandı. Bu kredi paketine başvurular 30 Mart 2020’de kabul edilmeye başlanacak.
19.  Limanlardaki ardiye ücretleri indirildi
20.  KGF’nin kefalet kapasitesi 500 Milyar TL’ye çıkarıldı. 31.12.2020’ye kadar kullandırılacak kredilerde “vergi borcu yoktur” ve “SGK prim borcu yoktur” belgeleri aranmayacak.