“ÜCRET BELİRLEME POLİTİKASINDA DEĞİŞİM ŞART”

 Türkiye Kamu Sen Denizli İl Temsilcisi ve Türk Sağlık Sen (TSS) Şube Başkanı Rayif Kurşunoğlu, Kamu çalışanları için ücret belirleme politikasında değişimin şart olduğunu söyledi. 

Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 6 bin TL.nin üzerinde olduğunu belirten Kurşunoğlu,  “Temel gıda maddelerine ve birçok şeye ciddi zamlar geldi. Gıda enflasyonu TÜİK rakamlarına göre yüzde 30 ama çarşıda yüzde 50’den fazla. Bu durumda, ek zam artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Açlık yoksulluk rakamlarına bakınca da asgari ücrette 2 bin TL bile yetersiz kalıyor. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 6 bin TL üzerinde. Bunları dikkate almak lazım. Dört kişilik bir ailenin asgari harcamaları 6 bin 521 TL. Türkiye Kamu-Sen olarak her ay düzenli olarak bu araştırmaları yapıyoruz. Bu araştırmalarda harcamaların bin 53 TL arttığı, çalışanların reel kayıplarının 600 TL’yi aştığını ortaya çıkardık. Enflasyon miktarlı kadar verilecek zam “0” zam demektir. Refah payı uygulamasına geçilmelidir. Kalkınmadan büyümeden memurlar emekliler de pay almalıdır. 2019 toplu sözleşmesinde bunu yine gündeme taşıyacağız” dedi. “2018 yılında yaşanan kayıpların telafisi için ek zam istiyoruz. Bu artık kaçınılmazdır” diyen Kurşunoğlu,   döviz kurunun gerilemesine rağmen, zamların miras kaldığını belirterek,  “çalışan, asgari ücretli ve diğer kesimler bu zamlarla baş başa kaldı. Çalışanın verimliliğini artırmak adına sorunlarını çözmek lazım. Bu çerçevede hak ettikleri ücretleri vermek gerekiyor.  İnsanlar geçinemez duruma geldi. Bu talep piyasayı da canlandıracak. Memura, emekliye, asgari ücretliye bir artış şarttır” şeklinde konuştu. 

“KAMU ÇALIŞANLARININ HAKKINI KORUMA İÇİN MÜCEDELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Gelir dağılımında ciddi adaletsizlik olduğunu kaydeden Kurşunoğlu,  “Bu konuda dengesizlikler giderilmeli. Dar ve sabit gelirliler geçim sıkıntısı çekerken diğer taraftan milyoner sayısı artıyor. Bu nasıl iş? Vergi dilimi konusu kayıplarımızı daha da artıran bir başlıktır. Ocak ayında aldığı maaştan 780 TL daha aşağı maaş alan çalışanlarımız var. Yarın KPDK’da gündeme getireceğim. Çok adaletsiz bir vergi dilimi var. 3600 ek gösterge konusunda çalışmamızı yaptık. Sayın Milletvekili Mustafa Kalaycı TBMM’ye taşıdı. Verilen sözler hayata geçirilmeli. Siyasi partiler bu konuda mutabık. Tüm kamu çalışanlarını kapsamalı ve hayata geçirilmeli. İnsanlar emekli olmak istemiyor ve bekliyor. Ek gösterge çıkmış olsa insanlar emekli olacak istihdam alanı açılacak. Yapılması zor değil. Rahatlıkla çıkarılabilir. Sözleşmeliler konusunda Türkiye Kamu-Sen olarak her platformda mücadele ediyoruz. 150 bin sözleşmeli çalışan umutla bekliyor. Daha önce kadro verildi yine verilebilir. Bu insanlar perişan. Aileler parçalanıyor. Mağduriyetler var. Bu ülkede hakkaniyetli bir sistem olsun istiyoruz. Görevde yükselmelerde adaletsizlik var. Mülakat ucube bir sistemdir. Derhal kalkmalıdır. Liyakat ve ehliyet konusunda hassas olunmalı. Türk devletlerine bakın hepsinde devlette adalet esas alınmıştır. Emaneti ehline verin diyen bir dinin mensubuyuz. Yanlış tercihlerle bu işler yürümez. Hakkaniyetli bir sistem, eşit şartlarda yarışan insanlar olacak. Güvenlik soruşturmaları ile devlete sızmaya çalışanları ayıklarsınız.15 Temmuz’dan dersler çıkarılmalı” dedi.

MESUT GÜLER