UTANGAÇ: “EK ZAM KAÇINILMAZ”

Türk Büro Sen (TBS) Denizli Şube Başkanı Hüseyin Utangaç, yaşanan ekonomik gelişmelerin çalışanları olumsuz etkilediğini belirterek ek zammın kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. 

Yaşanan ekonomik gelişmelerin dar ve sabit gelirliler başta olmak üzere memurları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Utangaç,  Devlet kurumlarında kadrosunu almayı bekleyen sözleşmelilerin feryadına dikkat çekti. 

Utangaç, “14 Kasım tarihinde yaptığımız eylemle Sayın Cumhurbaşkanı’na ek zam talebimizi ilettik. Yaşanan ekonomik sorunlar ortada ve bu tabloda kaybeden memur ve emekli oluyor. Ekonomik rakamlar gösteriyor ki, memurlara ve emeklilere ek zam zorunludur. Memur maaşının büyük bölümünü gıda ve kiraya harcıyor. Çarşı- pazara yapılan zamlarda geri dönüş olmadı ama memurun kayıpları had safhada. Piyasaya can verecek olan ek zam zaruri bir hal almıştır. Bu zam milli ekonomimizin içinde kalacaktır. Bir diğer önemli husus ise, sözleşmelilere kadro artık ötelenmemelidir. Bu insanlar zorda. Aile bütünlükleri parçalanıyor. Buna kimsenin hakkı yok. Sözleşmeli çalışma asla ama asla doğru değil ve bu sistemi kabul etmek mümkün değildir. Daha önce sözleşmelilere kadro verildi, yine verilebilir. KPDK toplantısında bu konuları gündeme getirdik ve “bu insanlar kadro almalıdır” dedik. Aile bütünlüğü tesis edilmelidir, bu anayasa hükmüdür. Kamuda onlarca isim altında istihdam modeli var. Bunların hepsi geride bırakılmalıdır. Vekil ebe ya da vekil hemşire vekil imam ne demek? İnsanlar geleceğe endişe içinde bakmamalı ve kadroları tahsis edilmelidir. Kamuda çalışan yardımcı hizmetler sınıfından arkadaşlar var. Kendi görevlerini yapamıyorlar başka alanlarda çalıştırılıyorlar. Bu insanlara memur kadrosunu neden vermiyoruz? Bu insanları motive etmek gerek” dedi.

Meclis gündemine getirilen ek gösterge hususunda çalışanların beklenti içerisinde olduğuna dikkat çeken Utangaç, kamu kurumlarında liyakat, ehliyet ve hakkaniyetin bir an önce tesis edilmesinin önemine değinerek, “Ek gösterge verilmesi konusunda umudumuzu kaybetmiyoruz. Bir an önce bu konuda bir adım atılmalı. Çalışanlar beklentiye sokuldu ve bu beklenti karşılanmalı. Biz sorumlu sendikacılık gereği bir kanun teklifi hazırladık,  Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kalaycı bunu TBMM’ye sundu. Maliyet hesabıyla hareket edilirse ek gösterge çıkmaza girer. Dört meslek grubu değil tüm kamu çalışanları bundan yararlanmalı. Beklentiler boşa çıkarılmamalı. İle alımlarda ve görevde yükselmelerde liyakat, ehliyet ve hakkaniyet çok önemlidir. Bu konuda hassasiyet gösterilmelidir. Sayın Cumhurbaşkanı’na mülakat konusunda rahatsızlığımızı ifade ettim. İnanmıyorum ki, bu konuda gereken adımlar atılacaktır” diye konuştu.

MESUT GÜLER