Yılda 4 Bin Ton Somon İhraç Edecek

Denizi olmayan Denizli’den Avrupa ülkelerine yılda 6 bin ton füme alabalık ve dondurulmuş balık ihracatı gerçekleştiren Özpekler Su Ürünleri,  Artvin Hopa’da tamamladığı 60 milyon lira tutarlı yatırım ile Türk somonu üretimine başladı. Yönetim Kurulu Üyesi Osman Özpek, Karadeniz’de yılda 4 bin ton Türk somonu üreteceklerini, ilk ihracatın Rusya’ya mayıs ayında yapılacağını söyledi.

OSMAN NURİ BOYACI

Baba Mustafa Özpek tarafından 1988 yılında Tekkeköy’de alabalık üretimi amaçlı kurulan Özpekler Su Ürünleri, yıllar içinde büyüyerek, bugün 11 çiftlikte yılda 6 bin ton alabalık üretimi gerçekleştirip, tesislerinde işledikten sonra füme alabalık, dondurulmuş alabalık, levrek ve çipura  olarak başta Hollanda, Almanya ve Danimarka olmak üzere Avrupa ülkeleri ve Rusya’ya ihraç ediyor. Yılda yaklaşık 20milyon dolar ihracat yapan Özpekler Su Ürünleri, çiftliklerinde ve işleme tesisinde 280 kişiyi istihdam ediyor.

Karadeniz’de Türk somonu yetiştirip ihraç edecek

Balık yetiştiriciliğinde en büyük gider olan balık yemi ihtiyacını karşılamak için  2017 yılında Kaklık Deri Karma OSB Bölgesinde saatte 6 ton üretim kapasiteli ekstrude balık yemi üretimi tesisini kuran Özpekler Su Ürünleri, Artvin Hopa’da 60 milyon lira tutarlı yatırımı tamamlayarak Karadeniz’de Türk somonu üretimine başladı. Üretim çiftliğinin kurulduğunu, balıkların havuzlara alındığını söyleyen Özpekler Su Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Osman Özpek, bu tesiste yılda 4 bin ton üretim hedeflediklerini açıkladı.

Yılda 4 Bin Ton Somon İhraç Edecek

Büyüme aşamasında olan balıkların Rusya’ya satışının yapıldığını belirten Osman Özpek, “Karadeniz’de ürettiğimiz somonları Denizli’deki fabrikamızda işledikten sonra ihraç edeceğiz. İlk üretimimizin ihracatını gerçekleştirdik. Mayıs ayında istenen büyüklüğe gelen balıkları işledikten sonra Rusya’ya göndereceğiz. Artvin yatırımımızı tamamen ihracat odaklı hayata geçirdik. 20 milyon dolar tutarındaki ihracatımızı bu yıl yeni yatırımla 25 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Balık yeminde de  yeni yatırım başlıyor

Balık yemi üretiminde de yeni yatırımı devreye alacaklarını açıklayan Özpek, “Ürettiğimiz balık yemlerini kendimiz kullandığımız gibi Kırgızistan, Kazakistan, Gürcistan, Rusya, Belarus ve Özbekistan’a ihraç ediyoruz. Yem fabrikamızı da artan talep üzerine büyütüyoruz. Kaklık Karma OSB’de bulunan fabrikamızın yanına 5 bin 600 metrekare kapalı alanda yeni bir tesis kurarak üretim kapasitemizi büyüteceğiz. Şu an planlar çiziliyor, kısa sürede içinde yatırıma başlayacağız” diye konuştu. Özpek, iki yatırımın da tam anlamıyla hayata geçmesiyle yıllık 55 milyon dolar ihracat hedefine ulaşmayı hedeflediklerini de vurguladı.