Zeybekci, “Rekabet yerine iş birliği yapalım”

EkonomiBakanlığı’nın desteği EGEV’in bölge ortaklığı ve NTV&Özgencil işbirliğindegerçekleştirilen Ege Ekonomik Forumu’nda gerçekleştirilen ‘İki Yaka Bir Deniz”oturumunda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ege’nin iki yakasında yer alanTürkiye ve Yunanistan’ın fırsatları birlikte değerlendirerek, işbirliği yapmasıgerektiğini söyledi. ModeratörlüğünüEGEV Başkanı Mehmet Ali Susam’ın yaptığı oturumda, Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Dimitri Papadimitriou, DEİK Türk Yunan İş konseyi Başkanı Tevfik Bilgen, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İzmir TicaretOdası Başkanı Ekrem Demirtaş görüşlerini paylaştı.

“Ege Birlikteliğini gerçekleştirelim”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Yunanistan ile aynı denizinçocukları olduklarını, ikinisinde Ege diye çağrıldığını vurgulayarak, rekabetyerine birlikte çalışılması gerektiğini söyledi. İki taraftada bu konuda gayretolduğunu, ancak fırsatları gören Türkiye’nin daha istekli olduğunu dile getirenZeybekci, “Gördüğüm kadarıyla karşı taraftan tam cevap alamıyoruz. Ekonomikmenfaatler ön plana çıktığındaa ihracat rakamlarıız hızlanacaktır. Her alanda rekabetetmek yerine dünyda diğer fırsatları birlikte görmek gerekiyor. Egebirlikteliğini gerçekleştirelim” dedi.

“Yüksek katma değerli üretimyapalım”

Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı DimitriPapadimitriou ise ticaret ve yatırım hacmini geliştirecek potansiyelleriolduğunu söyledi. Bölge kalkınmasında iyileşme belirtileri olduğunu dilegetiren Papadimitriou , “İyi niyetle ortak karakteristik özelliklerimiz nelerdir? Buna odaklanmamız lazım. Her iki ülkenindeyüksek katma değerli ürünler üretmesi ve bunu da pazara sunması gerekiyor.Dijital pazarlama önemlidir.Bütün iyi niyetimizi kullanarak iki ülke arasındakiengelleri ortadan kaldırmamız lazım. Türk pazarındakorumacılık eğilimleri var. Dolayısıyla bu konuya ilgi göstermemiz lazım. Tarımürünlerinde korumacılıktan vazgeçmek gerekiyor. Türkiye’deki gelir dağılımınındüzelmesi gerekiyor. Yüksek teknoloji ile katma değeri yüksek ürünler üretmemizlazım, böylece dünyadaki üst düzey tüketici pazarlarına girmemiz lazım” diyekonuştu.