20 BİN KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI
Kendisi de tekstilci olan Denizli Milletvekili Arpacı, Denizli’de tekstil sektöründe yaşanan istihdam kaybının 20 bini bulduğunu açıkladı. Sorunumuz “Çok pahalı bir ülke olmamız” dedi.
Denizli’nin tekstilci iş insanlarından da olan CHP Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alarak tekstil sektörünün yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.
İki yıl önce TBMM’ye tekstil sektöründeki sorunların tespiti amacıyla araştırma önergesi verdiğini hatırlatan Arpacı; “İki yıl önce araştırma önergesi verdim. İki senedir konuşuyoruz. O zaman AK Parti’nin oylarıyla önergemiz reddedilmişti. O konuşmamda tekstil sektörünün çok kötüye gittiğini söylemiştim. O dönemde 100 bin istihdam kaybı vardı. Önlem alınmazsa daha kötü olacağını söyledim. O dönemde Dünya’daki konjonktürden kaynaklı sorun olduğu yanıtını verdiniz. Bugün gelinen noktada Türkiye’deki istihdam kaybı 300 bin. Denizli’de 20 bindir. Sıkıntılardan bir tanesi dünyadaki durgunluktur ama bu tüm sorunlarımızın yüzde 20’lik kısmıdır. Yüzde 80’lik kısmı Dünya’da çok pahalı bir ülke olmamız. Bugün sadece tekstil sektörü değil, gıdadan turizme her hizmit çok pahalı durumda” ifadelerini kullandı. Arpacı'nın Denizli'ye ilişkin verilerinin sadece 2025 yılını işaret ettiği kaydedildi.
O ÖNERGEDE NE DEMİŞTİ?
Arpacı’nın imzacısı olduğu 2023 yılı Kasım ayında meclise sunulan araştırma önergesinde, tekstil sektörünün desteklenmesi gerektiği, hammadde maliyetlerinin kontrol altına alınması, enerji verimliliğinin artırılarak maliyetlerinin düşürülmesi, kalifiye eleman yetiştirilmesi istenmişti.
Önerge gerekçesinde sektörün hammadde ve enerji giderlerinde yükseliş olduğu, maliyeti artan ihracatçının küresel rekabete giremediği, teknolojik altyapının yetersiz olduğu, işgücü verimliliğinin düşük olduğu ifade edilmişti. Önergede sektör için önlem alınmazsa çok fazla maddi ve manevi kayıpların yaşanacağına dikkat çekilmiş, üretimin rakip ülkelere kaptırılabileceği uyarısında bulunulmuştu.
Arpacı geçtiğimiz yıl Aralık ayında verdiği bir başka araştırma önergesinde de hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörlerindeki sorunlara dikkat çekmiş, bu sektörlerin kapsamlı şekilde analizinin yapılarak tedbirler alınması gerektiğini işaret etmişti. Bu önergede de küresel rekabetteki kan kaybına vurgu yapılmış, artan maliyetlerden şikayet edilmişti.