ÇİFTÇİYE YENİ DESTEK PAKETİ: ÖDEMELER ARTIRILDI
Bitkisel ve hayvansal üretimde çiftçilere sağlanan destek tutarları Resmî Gazete’de yayımlanan kararlarla artırıldı. 2026 üretim yılında bitkisel üretim destek katsayısı dekara 367 liraya yükselirken, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta da birçok destek kalemi yukarı çekildi.
8 Eylül 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarıyla tarımsal desteklerde kapsamlı değişiklik yapıldı. Düzenleme, bitkisel üretimden hayvancılığa, arıcılıktan su ürünleri yetiştiriciliğine kadar çok sayıda üreticiyi ilgilendiriyor.
BİTKİSEL ÜRETİMDE KATSAYI 367 LİRAYA ÇIKTI
2026 üretim yılı için dekar başına 310 lira olarak belirlenen temel destek katsayısı 367 liraya yükseltildi. 2027 üretim yılı için ise katsayı 442 lira olarak belirlendi. Mercimek ve nohutta planlı üretim desteği de dekara 884 liraya çıkarıldı.
HAYVANCILIK DESTEKLERİ DE ARTIRILDI
Hayvancılıkta taban buzağı desteği başına 2 bin liraya, malak desteği 4 bin liraya yükseltildi. Kuzu ve oğlak desteği 430 liraya çıkarıldı. Düzenlemede hayvan gen kaynakları, arıcılık ve su ürünleri yetiştiriciliğine yönelik destek kalemlerinde de yeni tutarlar yer aldı.
Yeni destek tutarlarının üretim planlaması ve girdi maliyetleri açısından özellikle tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu illerde üreticilerin finansman yükünü azaltması hedefleniyor.




