ŞEHİR ARICILIĞININ ÖNÜ AÇILMALI

Dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan Şehir Arıcılığının Türkiye’de ve Denizli’de uygulanması gerektiğinden söz eden Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan, “Şehir arıcılığının önü açılsın” diye konuştu.

GÜRKAN GÖK 

Kent merkezlerindeki evlerin teraslarında, balkonlarında ya da bahçesinde yapılan ‘Şehir Arıcılığı’, dünyanın pek çok ülkesinde yaygınlaşmaya başladı. Fransa, İtalya ve ABD gibi ülkelerde yaygın hale gelen şehir arıcılığı Türkiye’de kanunlar izin vermediği için yapılamıyor. Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan, dünyanın pek çok yerinde uygulanan şehir arıcılığının Türkiye’de önünün açılması gerektiğini söyledi. Dünyada şehir arıcılığının her geçen yıl arttığını söyleyen Hüseyin Çalışkan, “Maalesef bizim şehrimizde herhangi birisi komşusunun balkonunda, çatısında ya da bahçesinde bir kovan arı gördüğünde  şikayet ediyor. Zabıtaya,  İlçe Tarım Müdürlüğüne bildiriyor. İlçe Tarım Müdürlüğündeki arkadaşlar da Valilik kararı olduğunu söyleyerek, kovanın ana yoldan 250 metre, meskun mahallerden 500 metre uzakta olacağını söylüyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde şehir arıcılığına izni verilirken Türkiye’de buna neden müsaade edilmiyor? Ayrıca Denizli’de niye müsaade edilmiyor? Bunu düşünmek zorundayız” dedi. 

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NA SESLENDİ

Arının ormandaki her çam ağacından bal yapmadığını söyleyen Çalışkan; “Çam balı, sadece Ege kıyılarında, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nin bir kısmında yetişen kızılçam ormanlarında elde ediliyor. Çam balı, arının kızılçam ağaçlarındaki Basra böceğinden yapmış olduğu bir bal. Vatandaşlarımız, ‘işte burada çam ağacı var, bal olur’ düşüncesindeler. Buradaki en yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kesimlerdeki ilgili arkadaşlarım bu tür kararlar alırken, muhataplarından da bazı bilgilerin alınmasını tavsiye ediyorum. O kişilerden de bu işin tarafı olan, bu işten ekmek yiyen, bu işe emeğini, zamanını harcamış insanların da bilgilerine başvurmalarını rica ediyorum. Şehir arıcılığının önü açılsın” diye konuştu.

ŞEHİR ARICILIĞININ ÖNÜ AÇILMALI

“LAVANTANIN DA TOHUMLANMASINI SAĞLAYABİLECEK ARIYA İHTİYAÇ VAR”

Merkezefendi Belediyesi’nin Gümüşler’de lavanta bahçesi oluşturduğuna dikkat çeken Çalışkan; “Arı, orada15-20 gün lavantadan istifade edebilir. Bu dönemde lavantanın da tohumlanmasını sağlayabilecek arıya ihtiyaç var. Çatısında 5-10 kovan arı besleyen vatandaşımızı niye şikayet edelim? Niye bundan rahatsız olalım?” şeklinde konuştu.

ŞİKAYET EDİYORLAR

Vatandaşların balkonunda veya evinin bahçesinde mangal yaktığında  et kokusuna gelenin kızıl arı olduğunu ifade eden Hüseyin Çalışkan; “Bal arısı ile uzaktan yakından alakası olmayan, sadece ete gelen kızıl arı ve eşek arıları var. Bu arıyı ayırt edemeyecek kapasitedeki vatandaşlarımız, boş kovan dahi olsa ‘Arı kovanı geldi’ diye şikayet ediyor. Bu kızıl arının yüzünden o bölgedeki insanlarımız mağdur edilmekte. Bunların da düzeltilmesi gerekiyor. Vatandaşın bilinçlendirilerek arıcılığı daha ileri noktaya getirmek için çaba sarf etmemiz gerekiyor” dedi.