BİR AYDA 21 BİN KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI
Ege’nin Anadolu Kaplanı lakaplı sanayi kenti Denizli’de reel sektörün kredi kaynaklarına ulaşamaması küçülmeleri hatta işten çıkarmaları beraberinde getirdi. Tekstil ağırlıklı kentte son bir ayda özel sektördeki sigortalılık sayısı 21 bin geriledi. İş dünyası bir yandan maliyet artışlarından şikayet etti, bir yandan da finansmana erişimde önlerinin açılmasını istedi.
SELAMİ AYDIN
Özellikle tekstil sektöründeki öncü girişimcileri ile Anadolu Kaplanı lakabını alan Ege’nin sanayi kenti Denizli’de reel sektör çıkmazın eşiğinde. Finansmana ulaşmada büyük sıkıntılar yaşayan sanayici küçülme, işten çıkarma ve daha ilerisi için konkordato seçenekleriyle yüzleşebilir. Denizli Genç İşadamları Derneği (DEGİAD) Başkanı Hakan Urhan, “İflaslar gündeme gelebilir” diyerek krizin boyutlarını anlatırken Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu, “Reel sektör finansmana ulaşım konusunda kırmızı alarm veriyor” ifadesini kullandı.
‘21 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI’
Kentte Mart – Nisan ayı arasında özel sektörde çalışan sigortalı sayısı 218 binden 197 bin seviyelerine geriledi. Nakit sıkıntısı çeken işletmeler bu süreçte 21 bin çalışanın işine son vermek zorunda kaldı. Buna karşın DSO Başkanı Kasapoğlu bugünkü duruma ilişkin ellerinde şimdilik veri bulunmadığını söyledi. DEGİAD Başkanı Urhan ise güven öe öngörülebilirlik vurgusu yaparak; “Artık seçim gündemi geride kaldı. Finansmana erişim konusu gündeme alınmalı. Sanayicinin maliyeti artarken finansmana erişemiyor” ifadelerini kullandı.
URHAN: ‘İŞTEN ÇIKARMALAR DEVAM EDEBİLİR’
Yeni Olay’a konuşan Urhan, “Öncelikle asgari ücret dolar bazında 420 dolar seviyesinde. Denizli bir tekstil kenti. Hazır giyimde uluslararası pazarlarda rekabetçi olabilmesi için bu seviyenin 350-380 dolar civarında olması gerekir. Populist kararlarla bu oran yüksek tutuluyor. Buradan kaynaklı sektör rekabetçi olamıyor. İhracaatta düşüş var. Denizli’de sigortalı çalışan sayısında 21 bin azalma var. Türkiye rekabet edemedikçe küçülmeye gidecek ve işten çıkarmalar başlayacak. Türkiye’deki şirketlerimiz sermaye birikimi yüksek, güçlü şirketler değil. Vadeli çalışarak ve banka kredisi kullanarak çarkı döndürüyorlar. Piyasadaki belirsizliklerden kaynaklı vadeler de mecburen kısaldı ve ve işletme sermayesi ihtiyacı çok arttı. Hükümet nflasyon ile mücadele için kredi musluklarını tamamen kapattı. Banka üzerinden de finansmana erişemeyen şirketlerin öz kaynağı yok ise önümüzdeki yıl sonuna kadar büyük sıkıntıya girme ihtimali var. Bu sıkıntı küçülme, işten çıkarma., konkodato ve iflas süreç istemesek de iflaslar olabilir” diye konuştu.
‘KASAPOĞLU : REEL SEKTÖR KIRMIZI ALARM VERİYOR
DSO Başkanı Kasapoğlu ise Yeni Olay’a yaptığı açıklamada; “Her sektörde firmalar krediye ulaşmakta zorlanıyor. Bir takım özel krediler konuşuluyor ama bunlara da hala ulaşım yok. Reel sektördeki firmalar kısa vadeli kredilerle finansmanını sağlamaya çalışıyor. Bu süreç devam ederse bir çok firma nakit akışında ciddi bozulmalar yaşayacak. Zaten yaşayanlar var. Piyasadaki kredi hacmi ciddi miktarda daraldı. Reel sektör finansman konusunda kırmızı alarma veriyor. Finansmana ulaşamayan şirketler nakit dengeleri bozulur, ne kadar güçlü olursa olsun her fırma sıkıntıya girer. Bu durum firmaları küçülmeye yöneltir ve istihdamı etkiler. Türkiye’de sigortalı sayısı Mart – Nisan aylarında 750 bin azaldı. Aynı süreçte Denizli’de özel sektörde sigortalı sayısı 218 binden 197 bine düştü. Her geçen gün reel sektördeki sıkıntı derinleşişiyor ve ihracat rakmamlarımız yıllık bazda geriliyor” diye konuştu.
Kasapoğlu Türkiye’den yapılan ihracaatın geçen yılın Temmuz ayı ile bu yılın Temmuz ayı karşılaştırıldığında yüzde 8 oranında arttığının görüldüğünü hatırlatarak, “Şunu unutmamak gerekir ki geçen yıl Temmuz eayı bayram ayıydı. Dolayısıyla o tarihteki ihracaat rakamları düşüktü. Kümülatif bakıldığında, 1 Ocak - 31 Temmuz tarihleri arasında Türkiye ihracaatında yüzde 1 düşüş var” dedi.